Sigaraya gelen zamla birlikte sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların sayısının çoğaldığını belirten Dr. Alper Yılmaz tedavi yöntemlerini ve sürecini tüm ayrıntılarıyla Öncü Haber Mikrofonlarına anlattı.



KOAH, akciğer kanseri, mide kanseri, ülser ve çeşitli hastalıklara yol açan sigara bağımlılığıyla ilgili mücadelede önemli rol oynayan Sigara Bırakma Polikliniği Düzce’de vatandaşlar tarafından rağbet görüyor.

“İlaçla tedavide yüksek oranda başarı sağlıyoruz”

Sigara bağımlılığından kurtulmak için doktor kontrolünü tercih eden hastalara 2 çeşit tedavi yöntemi sunulduğunu belirten Dr. Alper Yılmaz şu ifadelerde bulundu:

“Bize başvuran hastalarımıza iki çeşit tedavi yöntemi sunuyoruz. Birincisi ilaçla tedavi. Hastalarımızın kan değerlerine göre ilaç tedavisine uygunsa bu yöntemi kullanıyoruz. Hastalarımıza söylediğimiz kullanım süresini doldurdukları andan itibaren sigara bağımlılıkların kurtulmuş oluyorlar. İlaçla tedavide yüksek oranda başarı sağlıyoruz. Ancak bazı hastalarımız tedavileri bittiklerinden sonra bize bildirmedikleri için istatistik ortaya koymakta zorlanıyoruz. Diğer tedavi yöntemi olan sigara bandı ise daha uzun süreli bir tedavi süreci ve ilaçla tedaviye göre başarı oranı daha düşük.”

“Psikoteknik destek imkanı da veriyoruz”



Hastalara psikoteknik destek verildiğine de vurgu yapan Dr. Yılmaz şunları söyledi:

“İlaçla ve bantla tedavinin yanında bazı hastalarımıza Sağlıklı Hayat Merkezinde de imkanlarımız dahilinde psikolojik destek imkanı da veriyoruz. Hastalarımız ilaç veya banta başvurmadan da bağımlılıktan kurtulabiliyorlar”

4,5 aylık bu görevde olduğunu belirten Yılmaz, hastaların memnuniyetleri sonucu daha fazla insana ulaştıklarını belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

“4,5 ay önce Düzce halkımız Sağlıklı Hayat Merkezi’nde sigara bırakma polikliniği olduğunu bilmiyordu. Buraya kanser taraması, diyetisyen veya psikiyatri bölümüne gelen hastalar zamanla böyle bir polikliniğin de olduğunu görüp gelmeye başladı. Daha sonra hastalarım eşine dostuna da haber verdi ve başvuru sayımız arttı. Kısa bir süre önce taksici bir abimiz bağımlılıktan kurtulmak için bize başvurdu ve ilaç tedavisine başladı. Tedavi sonucu sigara bağımlılığından kurtulan abimiz arkadaşlarını da yanına alarak polikliniğimize geldi.  Böyle böyle hastalarımıza ulaşıyoruz.”

“Zamla birlikte başvurusu sayısı 2 katına çıktı”

Dr. Alper Yılmaz, sigara bağımlılığından kurtulmak için gelen başvuru sayısının son zamanlarda sigaraya gelen zamla birlikte iki katına çıktığını açıkladı. Yılmaz, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“Son günlerde başvuru sayıları 2 katına çıktı. Vatandaşlarımız gelen zamla birlikte yoğun başvuruda bulunuyorlar. Bizde onlara yardımcı oluyoruz. Tedavi yöntemlerimizi sunuyoruz ve uyguluyoruz.”

Son olarak hastalarına bir çağrıda bulunan Yılmaz, tedavilerine devam eden veya bırakmış olan hastalarının polikliniğe gelerek bilgi vermesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, veri kaybı yaşandığı için istatistik oluşturmakta zorluk çektiklerini de sözlerine ekledi.

Haber: H. DURNA
Görüntü: C.A. KUŞ