Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların risk grubunda olmaları dolayısıyla sokağa çıkmalarının yasaklarken, ihtiyaçlarının giderilmesi için il ve ilçelerde Vefa Destek Gruplarını devreye soktu. İllerde valilikler, ilçelerde ise kaymakamlıkların sorumluluğunda olan söz konusu oluşumlar, milyonlarca vatandaşa destek oluyor.

İl genelinde 9 bin 947 kişinin talepleri karşılandı

Düzce Valiliği, sokağa çıkması yasaklanan vatandaşların, zorunlu ihtiyaçlarına yönelik 112 Acil Çağrı numarası aracılığıyla alınan talepleri, İl ve İlçe Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından yerine getirildiğini bildirdi. Bu kapsamda 10 Nisan itibariyle Düzce genelinde vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda 9 bin 947 kişiye ulaşılarak taleplerinin karşılandığı kaydedildi.

Asılsız çağrıları salgın bile durduramadı

Açıklamada ayrıca acil durumlarda hızlı müdahale ile hayat kurtaran 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara da yer verildi.

112 Acil Çağrı Merkezi’ne; 2020 yılı mart ayı içerisinde gelen toplam 40 bin 146 çağrının yüzde 45’inin gereksiz ve asılsız çağrılardan oluştuğu vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrılarda Mart ayı itibariyle Vefa Sosyal Destek Grubuna aktarılan çağrıların da eklenmesi ile 2020 yılı Ocak ve Şubat aylarına oranla çağrı sayısındaki büyük artışa rağmen asılsız çağrı oranında düşüş olduğu görülmektedir. 112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbar yapmak suretiyle meşgul eden ve bu davranışlarında ısrar eden kişiler hakkında; 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 23. Maddesi ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 42/A maddesi gereğince, 2020 yılı için uygulanacak idari para cezası 521 TL olup, tekerrürü halinde ise bu ceza iki katı olarak uygulanacağı hususu kesinlikle unutulmamalıdır. Koronovirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için devletimiz tüm kurumları ve imkânlarıyla vatandaşlarımızın yanındadır. Virüsün yayılmasına fırsat vermeyelim, evde kalalım, sosyal mesafeyi koruyup temastan kaçınalım.”