İçişleri Bakanlığından ek genelge

İçişleri Bakanlığı, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilerin kimlik kartı başvurularının alınması adına il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin 18-19 Mayıs'ta açık olacağını bildirdi.

Bakanlığın sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili valiliklere gönderdiği ek genelgeye göre YKS'ye girecek öğrencilerin kimlik kartı başvurularının alınması adına nüfus müdürlükleri 18-19 Mayıs'ta hizmet vermeye devam edecek.

Ayrıca Geçici Vergi Dönemine (ocak-şubat-mart) Ait Kurum ve Gelir Geçici Vergisi Beyanı ve Ödeme dönemi olduğu için 16-17-18-19 Mayıs tarihlerinde serbest muhasebeci, mali müşavirler ile yeminli mali müşavirler ve çalışanları 31 Mayıs'a kadar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Tedbirlere ilişkin kılavuz ve kontrol listeleri yayımlandı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, koronavirüsle mücadele kapsamında kuaför, güzellik salonları, konaklama hizmetleri ve toplu taşıma araçlarıyla şehirler arası ulaşımda alınması gereken tedbirlere ilişkin kılavuz ve kontrol listeleri yayımladı.

Buna göre mola yerlerinde sosyal mesafe kurallarına uyulacak. Garlarda benzer işi yapan görevli sayısı, asgari oranda tutulacak. Taşıt içi, doğal yollarla havalandırılacak.

Toplu taşıma araçlarının taşıma kapasiteleri yarı yarıya düşürülerek yeni oturma düzeni ayarlanacak. Garlarda bilet satanlar ile araçlardaki görevliler yola çıkmadan önce ellerini yıkayacak.

Konaklama hizmeti veren yerlerdeki resepsiyonlarda, çalışan ile müşteri arasına şeffaf paravan konulacak. Animasyon görevlileri ve fitness eğitmenleri sosyal mesafenin korunmasına dikkat edecek. Mümkün olduğunca takım oyunları ve dans gibi etkinliklerden kaçınılacak. Manikür ve pedikür gibi işlemlerde kişiye özel aletler kullanılacak. Bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetinden kaçınılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan hijyen genelgesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kovid-19'a ilişkin kontrollü normalleşme sürecinde turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla konaklama tesislerinde alınacak önlemlere ilişkin genelge yayımlandı. Buna göre havuz çevresi ve kıyıda bulunan gölgelikler ve şezlong grupları dahil genel kullanım alanları sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenecek. Misafirlerden, son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlere, varsa kronik rahatsızlıklarına ve Kovid-19 geçirip geçirmediklerine ilişkin bilgilendirme istenecek. Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri, Sağlıklı Turizm Sertifikası bulunmayan tesislerde hizmete açılmayacak. Genel kullanım alanlarında yer alan çay, kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlar kaldırılarak, misafirin, servis elemanı aracılığıyla hizmet alması sağlanacak. Tesisler içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi ve alanı gibi üniteler hizmete açılmayacak. Hastalık şüphesi gösteren misafir veya personelin belirlenmesi halinde, yetkililere haber verilecek, sağlık kuruluşunca hasta devir alınıncaya kadar izole edilecek.

Bakanlık bankalardaki tedbirleri belirledi

Normalleşme sürecinde Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı’nca "Banka Şubelerinde Korunma ve Kontrol Önlemleri" başlıklı rehber hazırlandı. Rehbere göre bankalardaki bekleme alanında en fazla işlem bankosu kadar müşteri bulundurulacak. Numaratörler tıbbi maske takan tek kişi tarafından kullanılacak ve sabah akşam uygun şekilde temizlenecek. Müşteriler ve bankoda çalışan görevliler arasında en az bir metre mesafe olacak. Şube içerisinde insanlarla sürekli yüz yüze, arada 1 metre veya daha kısa mesafe kalacak şekilde temas eden çalışanlar tıbbi maske takacak. Güvenlik görevlileri üst araması yapacakları durumlarda maske, gözlük, yüz koruyucu olmak üzere kişisel koruyucu ekipman kullanacak.