Düzce belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, resmen göreve başladığı ilk haftadan itibaren kurum içi bir genelge yayımlayarak harcamalarda radikal kararlar almıştı.
Önceki dönemlerdeki borçlardan dolayı sıkıntılı dönemde olan bir belediye devralan Özlü, Piyasa ve kredi borçlarının katlanarak arttığı Düzce Belediyesinin öz kaynaklarını verimli değerlendirmek ve kurum gelirlerini giderlere denk bir hale getirmek üzere başlatılan acil eylem planı 5 ay gibi kısa bir süre içinde yarı yarıya tasarruf edildiğini gözler önünde serdi.



“Belediye Gelirleri Giderleri Karşılamaya Yetmiyor”

Mali Disiplin Tedbirlerinin uygulandığı 5 aylık icraat raporlarını inceleyen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, yapılan hizmetlerdeki değişimin yanı sıra gelir-gider dengesinin birbirini karşılayamadığını tespit etti. Aylık harcama tutanaklarında hangi kalemde ne kadar harcama yapıldığını inceleyen Başkan Özlü konuyla ilgili kısa bir açıklama yaparak şu ifadelerde bulundu:

“Göreve geldiğimiz gün Düzce Belediyesi’nin borcu toplamda 477 Milyon TL idi. Bu konuda alanında uzman isimlerle gelir-gider incelemesi, borçların türü ve ödeme planlarını inceledik. Acil eylem planı olarak Mali Disiplin Tedbirlerini uygulamaya başladık. 5 ayda yarı yarıya bir tasarruf oranı ortaya çıktı. Kurumumuzun aylık net gideri yaklaşık 8 Milyon TL. Bu meblayı mümkün oldukça aşağıya çekmeye çalışıyor, elzem ihtiyaçlar dışında kalanları beklemeye alıyoruz. Ancak kurumumuza kaynak olarak gelen mebla ise yaklaşık 7 Milyon TL. Bu da demek oluyor ki her ay 1 Milyon TL zarar ediyoruz.  Şimdi bu uygulamalara yenilerini eklememiz gerekiyor”



“Daha Sıkı Tedbirler İle Borçlar Azaltılacak”

Mali Disiplin Tedbirlerine daha radikal kararların da ekleneceğini ifade eden Başkan Dr. Faruk Özlü vatandaşlarla el ele vererek hizmet kurumu belediyeyi borçlarından kurtarmayı hedeflediğini söyledi. Mali disiplin tedbirlerine yenilerini ekleyeceğini belirten Özlü, şunları söyledi:

“Şimdi hem gelir gider dengesini sağlamak hem de orta vadede kurumumuzun borçlarını ciddi oranda azaltmak amacıyla yeni kararlar uygulayacağız. Bunlardan ilki toplu taşıma sisteminin özelleştirilmesi. Bu konuyu daha önce gündeme getirmiştik. Tıpkı Et Kombinasında olduğu gibi şehir içi ulaşım sistemini rantabl bir biçimde yeniden düzenleyerek belediye denetimi altında özel işletmeye devri için çalışma başlatacağız. Bunun yanı sıra biliyorsunuz su faturaları konusunda sıkıntılarımız mevcut. Birikmiş fatura borçlarının tahsili konusunda vatandaşlarımızı üzmek istemiyoruz. Bu sebeple “Akıllı Sayaç” kullanımını teşvik ederek ön ödemeli su tüketimine kademeli olarak geçiş sağlayacağız. Hep birlikte Düzce’yi daha güzel hale getireceğiz.”

Başkan Özlü açıklamasına Mali Disiplin Tedbirlerinden ödün vermeden, gelir akışının düzenlenmesine paralel olarak yatırım ve hizmetlere de hız verileceğini ifade ederek son verdi.

Haber: H. DURNA