31 Mart Seçimleri ile 5 yıl boyunca yerel yönetimlerde görev yapacak isimlerin belirlenmesi sonrası ilk Belediye Meclisi Toplantısı dün akşam belediye meclis salonunda yapıldı.

AK Parti’den Belediye Başkanı seçilen Dr. Faruk Özlü başkanlığında toplanan meclis tam katılım ile başladı.



Gerekli görevlendirmelerin seçilmesi ardından gündemde bulunan diğer maddeler sırasıyla oylanmaya başladı.

Bu kapsamda, Düzce Belediyesi ait olan İNTAŞ ve YEYPAŞ şirketlerinin yönetimi ve temsilinde Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ye yetki verilmesi ile ilgili madde okutuldu.

“Denetleme hakkım yok ama yetkim var”

Konuyla ilgisi söz isteyen MHP Belediye Meclis Üyesi Ayhan Cicü, öncelikle yetki süresini sordu. Belediye başkanının görev süresince yetki sahibi olacağının belirtilmesi üzere ise “Ben belediye meclis üyesiyim. Şirketleri denetleyemiyorum. Denetleyemediğim bir şeyin yetkisini neden vereyim? Denetleme hakkım yok ama yetkim var.” şeklinde konuştu.



“Eski belediye başkanımız bu şirketlerden maaş aldılar”

Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün “Denetleyemeyen yetki veremez” diye bir madde olmadığını belirtmesi üzere Cicü, “Böyle bir madde yok ama siz isterseniz, ‘denetleyebilirsiniz’ diyebilirsiniz. ’Ben şirketlerime güveniyorum. Buyurun denetleyin’ diyebilecek misiniz? Eski belediye başkanımız bu şirketlerden maaş aldılar. Biz bunları denetleyebilecek miyiz?” diye konuştu.

“Kanun ne diyorsa o”

Bu ifadeler üzerine konuşan Başkan Özlü, “Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan şirketlerin nasıl denetleneceği belirtilmiştir. Kanunlardaki usul ve yöntemler belirlidir. Bu çerçevede denetlemeler yapılır. Tabii ki şeffaf olacak. Tabii ki denetlenecek. Şirketlerin genel kurulları vardır. Ben de bu şirketlerde görev yaptım. Mülk sahipleri denetler ve görevini yapar. Kanun ne diyorsa o, onun dışında bir şey yapamayız.” dedi.



“Kanunda olmayan bir hakkı alamayız”

Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanı Hasan Gündüz ise “Sanki bu şirketler denetlenmiyormuş gibi bir algı oluşmasını istemiyorum. Bu şirketler Sayıştay tarafından her dönem denetleniyor. Biz burada, kanunda olmayan bir hakkı alamayız.” diye konuştu.

“Bu meclis bilgi edinecek”

Diğer meclis üyelerini de söz alması ve denetleme değil de bilgi edinme isteğinde bulunduklarını belirtmesi üzere konuşan Özlü şunları söyledi:
“Denetim konusu farklı bir konu, sizin bahsettiğiniz bilgi edinme, bilgilendirme. Arkadaşlar tabii ki bilgi alacaksınız, öyle şey olur mu? Bu meclis bilgi edinecek. Bilgi edinme konusu açık ve net. Ancak denetleme konusunda yasalar ne diyorsa o şekildedir.”



İYİ Partili üyeler: Şeffaf olunursa sorun yok

İYİ Parti Grup Başkanı Ender Çakar ise konuya ilişkin olarak, eski belediye başkanlarını zor duruma sokan şaibelerin bu şirketlerden kaynaklandığını hatırlatarak, şeffaf olunması durumunda kendi açılarından bir sorun olmadığını belirtti.



Oy çokluğu ile yetki Özlü’nün

Açıklamalar sonrasında İNTAŞ ve YEYPAŞ şirketlerinin yönetimi ve temsilinde Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ye yetki verilmesi oy çokluğu ile kabul edildi.



Haber: İ.İ. AYDOĞDU