Fındık Sezonun yaklaşması ile birlikte üreticiler tarafından, hükümetin fındık fiyatlarını açıklaması dört gözle bekleniyor. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık fiyatları ile ilgili beklentilerini Öncü Haber mikrofonuna açıkladı.

“Kimse emanete fındık vermesin”

Piyasalarda 1 ay önce fındık fiyatlarının 24 TL olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Çiftçilerimizde mutlaka bir fiyat beklentisi var. Piyasada bir ay önce 24 TL olan fındık TMO’nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) da fındığı 24 TL’den satması bizim için taban fiyat oluşturmuştur. Bu fiyat altındaki rakamlar çiftçilerimiz tarafından kabul edilmemektedir ve bizde kabul etmiyoruz. Çünkü TMO 24’ten fındık sattıysa ve tüccarda fındık 1 ay önce 24 TL ise bugün bazı çalışmalar görüyoruz fındığın aşağı çekilmesi yönünde nasıl çekebiliriz diye çalışmalar görüyoruz. Bunları kesinlikle kabul etmiyoruz ve çiftçimizi uyarıyoruz çünkü 24-25 TL bizim için tatmin edici bir fiyattır. Zaten geçen yıldan bu yıla gübreye, mazota, ilaca gelen zamlar ortadadır. Ayrıca fındık yevmiyeleri de ayrı bir sorun teşkil etmektedir.  Çünkü işçi yevmiyesi asgari ücretin 30’a bölünmesidir. Buna göre yevmiye fiyatları yukarı çekilecektir. Maliyetlerimizi çok yükseltmememiz gerekmektedir. Kimse emanete fındık vermesin. Fındıkçıdan para almasın. Kendi fındığını kurutup satsın diyoruz” dedi.

“Amerikan Beyaz Kelebeği tahminlerimizin çok üstünde”

Düzce Ziraat Odası ve İlçe Ziraat Odaları ile birlikte fındık zararlısı Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirten Öztürk, “Şimdi sürekli yağan yağmurlardan sonra Amerikan beyaz kelebeği tahminlerimizin çok üzerinde bir artış ile bahçelerimizi sarmış vaziyette. Öncellikle biz Düzce Merkez Ziraat Odası Akçakoca, Yığılca, Kaynaşlı, Cumayeri, Gölyaka Ziraat Odalarımız ile ortaklaşa bir tane ilaçlama makinesini 72 bin liraya aldık. Bu makineyi Tarım ve İl Müdürlüğü’ne hibe ettik. Şu anda ilçelerde bu makine çalışmalarına bir haftadır başladı. Ancak bu makine ile Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası ile bitecek bir hastalık değildir. Bu bir hastalıktır. Çiftçilerimizin kendi bahçelerini özellikle bu sezonda mutlaka ilaçlamaları gerekmektedir. Yani bu durum fındıklarda %10-15 civarında bir verim kaybı olacağı için öncelikle çiftçilerimizi bu konu hakkında uyarmak istiyorum. Ben az önce fındık bahçesinden geldim, tamamen bahçeleri sarmış vaziyette” diye konuştu.

“Çiftçilerimiz, fındık toplama tarihlerine riayet etmeli”

“Çiftçilerimizin riayet etmesi gereken bir diğer olay fındık toplama zamanlarına ve kurallarına uyum sağlamalarıdır” diyerek, fındık toplama tarihleri ile ilgili üreticileri uyaran Öztürk, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Şöyle ki Tarım İl Müdürlüğümüzün ve Ziraat Mühendislerimizin belirlemiş olduğu tarihler vardır. Her sene Ağustos ayına girmeden önce ve Temmuz ayının sonunda bu tarihler belirlenir. Örneğin ovada 10 Ağustos’ta başlanır. 100 ile 200 rakım üzerinde 20 Ağustos’ta başlar. Belli tarihler belirlenir ve bu tarihlere çiftçilerimizin mutlaka uyması gerekmektedir. Bunları söylememizin nedeni çiftçilerimizin her sene erken hasada girdiğini görüyoruz. Uyarılarımızı yapıyoruz ama bir türlü önüne geçemiyoruz onun için verim ve randıman kaybına neden olmamak adına hem de çiftçilerimizin menfaati için mutlaka bu tarihlere uymaları gerektiğini düşünüyoruz.”

“Fındık işçileri için yeni Valimiz ile görüşeceğiz”

Dışarıdan fındık toplamak için gelecek tarım işçileri için gerekli önlemleri alacaklarını ifade eden Öztürk, son olarak şunları söyledi:

“Fındık toplama sorunumuz var bizim. Bu yıl şehir dışından işçi gelecek mi, gelmeyecek mi, hangi şartlarda gelecek, hangi şartlarda çalışacak gibi pandemi nedeniyle böyle sıkıntılar oluştu. Öncelikle bu konuyu eski Valimize ilettik. Yeni Valimize de ileteceğiz. Bir ailede ikamet edenlerin aynı bahçede çalışmalarını önereceğiz. Eskiden 3-4 aile gelip bir bahçede çalışıyordu şuan da tek ailenin tek bahçede çalışmasını önereceğiz. Çünkü daha az hasarla bu durumu atlatmamız lazım.”