İlköğretim 8’inci sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği OKS, Bu Pazar günü son kez yapılacak. 913 bin 612 öğrenci, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Polis Koleji ve parasız yatılı okullarına gidebilmek için ter dökecek.

 

 

 

Bu yıl son kez yapılacak olan Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı geçen yıldan farklı olarak sınavın kapsamı daraltılırken, soruların niteliği de değiştirildi.

 OKS’ de öğrencinin diploma notu, ilköğretim Başarı Puanı adı altında sınav sonuçlarına da yaklaşık %7 oranında etkileyecek. Ancak merkezi sistem ile öğrenci alan 92 özel okul bu puanı kullanmıyor.

 

 

 

OKS- TM puanı ise OKS- MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8’inci sınıf devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavında, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı’nda geçerli olacak. OKS’ de öğrenciler 20 tercih yapabilecekler. Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar belirlenip, ilan edilecek. Öğrencinin Fen Lisesi ve Özel Fen Lisesi tercihi yapabilmesi için 6’ıncı ve 7’inci sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yılsonu notu en az” orta” ve bu derslerin yılsonu ağırlıklı ortalaması en az 4.00 olması gerekiyor.

 

 

Tek oturumda yapılacak olan OKS, 120 dakika sürecek. Toplam 100 soru bulunan sınavda öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen ve Teknolojileri ile Sosyal Bilgilerden 25’er soru yanıtlayacaklar. Sınavda Türkçe testinden çıkacak 25 soru Türkçe kullanma gücü olacak. Matematik sorularının 9’u geometriyi kapsayacak. Fen ve Teknoloji sorularının 10’u Fizik, 9’u Biyoloji ve 6’sı Kimya sorusu olacak. Sosyal Bilgilerdeki soruların da 14’ü Tarih, 11’i Coğrafya konularından çıkacak.

 

 

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, merkezi Sistem Sınav Yönergesi madde- 10 1 bendinde "15 yaşından küçük adayların nüfus cüzdanında fotoğraf ve T.C. kimlik numarası olma zorunluluğu aranmaz, ancak resimli öğrenci kimli belgesi istenir denmektedir" denildi.

 

 

Bu sebeple velilerin ve öğrencilerin  gereksiz yere telaşa kapılmamaları, söz konusu sınava girişlerinde ,okullarından alacakları fotoğraflı ve onaylı Sınava Giriş Belgesi ve nüfus cüzdanlarının yanlarında olmasının yeterli olacağı belirtildi.