Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen “Açık Kürsü” etkinliğinin 2.’sinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ele alınarak, öğrencilerin konu ile ilgili görüşleri dinlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 2. Açık Kürsü etkinliğinde; Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın, Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Kılıç, Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Ertan, Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Fatma Yaşın Tekizoğlu ve öğrenciler toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında duygu ve düşüncelerini paylaştı.



“Kadına şiddet konusunda önemli bir farkındalık oluşturuluyor”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın, hayattan koparılan kadınların fotoğraflarını fakülte koridoruna asarak kadına şiddet konusunda önemli bir farkındalık oluşturan Düzce Üniversitesi Yaşam ve Düşünce Topluluğu’na teşekkür etti. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için toplumumuzun eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aysun Aydın, şiddetin sadece fiziksel olmadığını; psikolojik, ekonomik gibi birçok çeşidinin olduğunu söyleyerek, şiddetin önlenmesi için herkesin duyarlı davranması gerektiğini vurguladı.



“Sembolik şiddet hakkında katılımcıları bilgilendirildi”
Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın’ın konuşmasından sonra duygu ve düşüncelerini aktaran Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Ertan, sembolik şiddet hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Hukuk kurallarının getirilmesi ve cezaların artırılmasının şiddeti önleyemeyeceğine vurgu yapan Cihan Ertan, eril bir yapının hakim sürmesinin ve geleneksel yönetim anlayışının şiddeti tetiklediğini ifade etti.Kadına yönelik şiddet hakkında bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Fatma Yaşın Tekizoğlu ise şiddetin psikolojik, fiziksel, cinsel ve ekonomik olarak gerçekleştirildiğini ve şiddete uğrayan kişilerin çoğunluğunun da en yakınlarındaki kişilerden geldiğini vurguladı. Kadın cinayetleri konusunda sayısal bilgiler de veren Fatma Yaşın Tekizoğlu, 2017 yılında 339, 2018 yılında 402 ve 2019 yılında ise 407 kadının cinayete kurban gittiğini söyledi.


Öğretim elemanlarının duygu ve düşüncelerini anlatmasından sonra öğrencilerin yönetimine bırakılan kürsüde, isteyen öğrenciler konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Karşılaştıkları olayları ve konu ile ilgili görüşlerini dile getiren öğrenciler, programdan duydukları memnuniyetlerini dile getirerek, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.
Yaklaşık 1 saat süren Açık Kürsü’nün kapanış konuşmasını gerçekleştiren Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Kılıç, programın herkes için verimli geçtiğini belirterek, programa katkı sağlayan Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın’a, Dr. Öğr. Üyesi Cihan Ertan’a ve Arş. Gör. Fatma Yaşın Tekizoğlu’na teşekkür belgesi takdim etti.