Türk Eğitim- Sen Düzce’de yetkili sendika oldu. Düzce’de 400 olan üye sayısını bin 500’e çıkartan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Osman Çakmak, eğitim camiasının teveccühünü kazandıklarını belirtti.

“Türk-Eğitim senin 2 yıl önce yaptığımız basın açıklamasında Düzce’de üye sayımız 400 civarındaydı. Bu yıl yetkili sendika olarak, toplamda üye sayımız 1500’lerin üzerine çıkmıştı. Tüm eğitim camiasının teveccühünü kazanmış bir sendikadır.”

Çakmak, 4+4+4 sisteminin yanlış olduğunu vurgulayarak, bu değişikliğin ilk önce pilot okullarda uygulanması gerektiğini söyledi. Ayrıca Çakmak, bu uygulamaya Düzce’de ki okulların sadece yüzde 10’luk kısmının geçtiğini belirtti.

Çakmak, “4+4+4 gündeme getirildiği zaman, hiçbir alt yapı hazırlanmadan böyle bir çalışmaya geçildiğini, biranda sistemi kucağımızda bulmuştuk. O zaman 2 tane çekincemiz vardı, 1 halk buna hazır değildi, 2 5 yıllık eğitimin 4 yıla dönüştürülmesini şiddetle karşı çıkmıştık ve binlerce öğretmenimizin norm kadro dışına düşeceğini ifade etmiştik. Sene başında gerek 29 bin sınıf öğretmenimiz norm kadro fazlası durumuna düştü. Düzce’de 24 okulumuz bu yeni sitemi uygulamaya başlayacak, toplamda 220 civarında okulumuz var. Diğer illerle karşılaştırdığımızda tek olumlu tarafı ilkokullarla ortaokulları birbirinden ayırmasıdır. Hiçbir engel yokken Merkez’de ve Kalıcı konutlarda bu uygulanmıyor. Geçilmemesinin sebepleri sunuluyor ama hiçbiri geçerli sebep değil.” Şeklinde konuştu.

Kayıp nesil iddiası

Türk Eğitim- Sen Sosyal İşler Sorumlusu Soner Bayraktar ise bu yıl eğitim alan öğrencilerin 4+4+4 eğitim sisteminin kayıp nesli olduğuna dikkat çekerek, bu sistemden biran önce dönülmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, “60 – 84 aylık çocukların aynı sınıf ortamına sokulması birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Bir sene içerisinde Milli Eğitim Bakanlığının bu konuyla ilgili bir çalışmasını görmedik, bu çok önemli bir konu. Bu 4+4’ün kayıp neslidir, heba edilmiş neslidir, bundan biran önce dönülmesi gerekmektedir. Çocuğun gelişimi noktasında 84 aylık çocukla aynı sınıfa konması büyük bir hatadır, toplum olarak ileride büyük sıkıntılarla karşılaşacağız. Çocuk daha kalem tutamıyor, direk 1. Sınıfa koyuyorsunuz çocuk daha ayakta duramıyor bocalıyor. Pilot uygulama yapılmadı da neden bu kadar maliyete girildi, maliyet insan hayıtı olan maliyettir. Hem veliler, hem öğretmenler ve en çokta çocuklar yıpranmıştır.” Dedi.

Belediye karışmamalı

Düzce’de eğitimin iyiye gitmediğini Düşünen Bayraktar, Belediye’nin SBS sınavlarına karışmaması gerektiğini, bilgi yarışmaları değil kültürel ve sanat alanında alt yapı oluşturmasının önemli olduğunu söyledi.

Bayraktar, “Birtakım şeyleri gözden kaçırıyoruz bence, Belediyenin çok güzel bir uygulaması var. Bizde eğitim sistemi içerisinde desteklemiştik, çocuklarımızı sanat ve sosyal noktada elimizden geldiği kadar desteklememiz gerekiyor. Belediye bilgi yarışması yapıyor, Belediyenin bilgi yarışmasında ne işi var yapmasın. Belediyemiz bize sportif ve kültürel anlamda alt yapı oluştursun. SBS sistemi içerisine Belediye girmesin Başkandan rica ediyorum SBS hazırlık kursları falan bunlarla ilgilenmesin. Sanat tüketicisi bir toplum yaratmak istiyoruz, biz SBS diye tutturduk, Düzce çok iyiye gitmiyor. 6. Ve 7. Sınıflar daha vahim. “ dedi.

Düzce’nin birçok alanda yapılan istatistiklerde birinci sırada olduğunu açıklayan Bayraktar,