Eğitim tarihimizde önemli bir yere sahip olan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıl dönümü olması dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz, bir basın toplantısı yaptı.

Amacı: Toplumu çağdaşlaştırmak!
Köy Enstitüleri’nin 17 Nisan 1940 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve dönemin ilköğretim genel müdürü İsmail Hakkı Tonguç tarafından kurulduğunu kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Köy Enstitüleri’nde deneye, akla, bilime dayalı karma laik ve nitelikli bilimsel eğitim verilmekte idi. Köy Enstitüleri’ndeki eğitimde öğrencilerin her yönüne hitap eden bir eğitim vardı. Öğrencilerin zihnen, bedenen, ruhen eğitilmeleri sağlanıyor, yaşayarak, yaparak bir eğitim veriliyor ve özgür bireyler yetişiyordu. Köy Enstitülerinin amacı, dünyayı ve hayatı bilim özgürlük ve demokrasi yönünde değiştirmekti. Toplumu çağdaşlaştırmak, toplumu aşağıdan yukarı doğru bilinçli hale getirmekti.”

“Din eksenli eğitim, çağdaş özelli nesiller yetiştirmiyor”
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nde Köy Enstitüleri’ndeki ilmi eğitim anlayışından uzaklaşıldığını kaydeden Yılmaz şu ifadelerde bulundu:
“Temelinde akıl ve bilim olan bir devlette bu durum kabul edilemez ve reddediyoruz. Din eksenli eğitimin rejimimizin çağdaş özelliklerini benimsemeyen nesiller yetiştirdiğini ifade ediyoruz. Mevcut iktidarın eğitim alanında yaptığı değişikliklerin, uygulamaların gereksizliğini, yanlışlığını ifade ediyoruz ve ifade etmeye ısrarla devam edeceğiz. Toplumumuzda yaygınlaşan ilkel düşünceler Atatürkçüler olarak bizleri üzmektedir. Bu tür fikirlerin hiçbir kurala bağlı kalmadan dillendirilmesi toplumun zararınadır ve vahimdir. Bu tür fikirlerin önüne geçmek için çaba içinde olacağımızı söylüyoruz.”

Haber: Ö.YILMAZ