Yarın 24 Kasım öğretmenler günü… Cefakar öğretmenlerimize şükranlarımızı bir kez daha ifade ederken onların sıkıntıları da gündeme gelecek. Bir Eğitim sendikası başkanı olan Türk Eğitimsen Düzce temsilcisi Osman Çakmak’la öğretmenler günü öncesinde özel bir röportaj yaptık.

ÖĞRETMENE SAYGI AZALDI

24 Kasım öncesi tüm öğretmenlerin gününü kutlayan Çakmak, öğretmenlerin sıkıntılarına dikkat çekti. Çakmak, günümüzde öğretmenlik mesleğine duyulan saygının azalmasından yakındı.
“Öğretmenlik mesleği bambaşka bir meslek.” Diyen Çakmak, “Okuttuğu öğrencileri kendi çocuklarından ayrı görmeyen onların geleceği hakkında hayaller kuran birçok çile ve sıkıntıya katlanan insanlar… Eğitime nasıl bakıldığı önemli. Biz eğitimdeki yanlış bakış açıların hakim olmasından dolayı öğretmenlik mesleğinin saygınlıkta bir dejenerasyon yaşandığı bir gerçek. Bu gözle bakılmasını Türk eğitimsen olarak kabul etmiyoruz. Öğretmenlik bir anne baba kadar önemli. Öğretmenlik mesleğinin en büyük sıkıntısı da bu. Onları en çok rencide eden husus da budur. Artık velilerde öğretmenleri sayısal verilerle sorgulayan niçin olmadığı noktasında değer biçen noktaya geldi. Bir insanı temellendirmek çok önemli. Bu insanı temellendiren de öğretmenler.” dedi.

KÜÇÜK BİR MEBLAĞ VERİLDİ

Çakmak, Öğretmenlerin geçim sıkıntısına değindi.
Çakmak, “geçiştirilen ek ödemelerde çok küçük bir meblağ verildi. Bu kesinlikle tatmin edici değildir. Öğretmenlerin çektiği bir sıkıntı var. Özür grubu tayinlerinde birçok sıkıntı yaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Düzce’deki eğitim sorunları da değinen Çakmak, müdür atamalarında yapılan adaletsizliklerin öğretmenlerin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilediğini öne sürdü.

ÖĞRETMENLERDE KIRGINLIK VAR

“Bir ekibin başarıya ulaşabilmesi birbirine inanmasından geçer.” diyen Çakmak, “ Önümüzde şube müdürlüğü görevlendirmeleri müdür atamaları ve müdürü yardımcısı atamaları oldu. Şube müdürlüğünde açık bir siyasi baskı yapıldı. Mülakatlarda da açıkça kayırmaların yapıldığı ortaya çıktı. Bunların şahit olunduğu ortamda birbirinebağlı ekipten bahsetmek oldukça zor. Bizim 70 bin öğrencimiz var. 70 bin çocuğun en iyi eğitimi alması önemlidir. Bu nedenle kim iyiyse onun atanması çok kıymetli. Bu yaklaşım düzce milli eğitim müdürü ve siyasiler tarafından yapılması çok önemli. Öğretmenlerde bu konuda kırgınlık var. Umarım düzeltilir.” Diye konuştu.

NİÇİN İLGİ GÖSTERİLMEDİ?

Düzce’de 2 gün süren eğitim çalıştayında iyi bir irade ortaya konduğunu ifade eden Çakmak, çalıştaya katılmayan siyasileri eleştirdi.
Çakmak, “Bittiğinde de başlangıcında da Belediye başkanımızın dışında hiçbir siyasi yoktu. Niçin ilgi gösterilmemiştir? Düzce’nin eğitimden önemli daha önemli sorunlarımı vardır. Gençlerimiz yetiştirilmesinden daha önemli ne olabilir ki. Ben katılım noktasında ciddi bir eksiklik gördüm. Bildiğim kadarıyla davet edildiler. Katılımın çok daha yüksek olmasını beklerdim. Hayal kırıklığı uğrattığı bir gerçek. Genel anlamda iyi bir yola çıkıldığı aşikar. İyi bir irade ortaya konmuştur.”dedi.

ABSÜRT BİR AÇIKLAMA

Çakmak, Milletvekili İbrahim Korkmaz’ın televizyonumuzda yaptığı karma eğitim sistemi ile ilgili açıklamalarını da değerlendirerek absürt olarak nitelendirdi
Çakmak, “Türk eğitim sen şuanda milli eğitim sistemindeki sorunlara baktığında çok absürt olarak değerlendiriyor. Hiç konuşmaya bile gerek yok. 11 yıllık bir siyasi partinin milletvekili İbrahim korkmaz. Sokağa çıkıp bir yürüsün. Sokakta ne görüyor bir baksın etrafına.. Elbette biz gençliğin manevi ve milli değerlerini özünsemiş bir şekilde yetişmesini istiyoruz. Bu noktada da mücadele ediyoruz. 11 yıllık iktidarda Türk gençliğin nereye geldiği ortadadır. Ortamda bunu göstermektedir. Birileri yolunu tutturmuş batıya giderken, bunu dillendirmeyi gülünç olarak görüyorum. Gerçekçi bir teklif olarak görmüyorum ve hayretle izliyorum.”dedi. 



Haber: S. KAŞKIR