Şiddet, günümüz dünyasında özellikle gençler ve çocuklar arasında giderek artan bir oranda görülmesi nedeniyle önemli bir toplumsal sorun haline dönüştü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 2000 yılı için yapılan değerlendirmesine göre, her yıl yaklaşık 1,6 milyon insan, özellikle intihar ve cinayet gibi şiddet olayları sonucu hayatını kaybediyor. Ayrıca gençler, şiddet sonucu etkilenen dezavantajlı gruplar arasında yer alıyor. Halk sağlığı çalışmaları, gençlerde şiddetin, devam eden ve boyutları giderek artan bir sorun olduğunu gösteriyor. Şiddet, toplumsal yaşamın tüm alanlarında kendisini gösterirken son olarak Düzce'de bir okulda yaşanan bıçaklama olayı "Okullarda şiddet nasıl önlenir?" sorusunu akıllara getirdi.Okuldaki şiddet, yarattığı olumsuz sonuçlar nedeniyle, güvenli ve huzurlu eğitim ortamına zarar verirken, eğitim sisteminden beklenen yararın da elde edilmesini engelliyor. Ayrıca öğrencilerin psikolojisinin üst düzeyde bozulmasına yol açabilecek durumlar da yaratabildiğini gösteren araştırmalar bulunuyor.

ŞİDDET VE OKUL

Düşük düzeydeki akademik başarı, okula olan bağlılık düzeyinin düşüklüğü, okul koşulları ve iklimi ile çeteye katılmalar, okullarda meydana gelen şiddet davranışının önde gelen risk faktörleri olarak görülüyor.

ŞİDDETİN EN SIK YAŞANDIĞI YERLER

Pek çok araştırmacı, okulun içindeki zorbalığın, okula geliş gidiş sırasındaki zorbalıktan çok daha sık olduğunu, okuldaki “oyun bahçesinin” en tipik yer olduğunu, bunu “koridorlar”, “sınıfın içi”, “kantin ve tuvaletlerin” izlediğini, yatılı okullarda zorbalığın en yaygın olarak “yatakhane”de olduğunu vurguluyor.

ŞİDDETİN EN SIK YAŞANDIĞI ZAMANLAR

Okullar tarafından tutulan olay kayıtlarına bakıldığında, okullarda görülen şiddet olaylarının en fazla kış aylarında olduğu, okulun açılma ve kapanma aylarında şiddet olaylarının daha az olduğu görülülüyor. (TBMM Araştırma Komisyonu Raporu, 2007, 107).

ÖNERİLER

Literatürde eğitimdeki şiddetin önlenmesine yönelik olarak getirilen öneriler şöyle:
- Olumlu bir okul iklimi oluşturulması, okulda bir takım ruhu yaratılması,
- Öğrencilerden beklenilen davranışların açık ve anlaşılır biçimde belirtilmesi,
- Öğrencilere sosyal becerilerin kazandırılması,
- Okulun çetelerden, alkol ve uyuşturucudan arındırılması,
- Yüksek risk altındaki öğrencilere ulaşılması,
- Şiddetin önlenmesinin, okulun gündemi haline getirilmesi,
- Bahçeye ve okul binasına girişlerin denetlenmesi,
- Koridorlarda ya da olası tehlikeli yerlerde geçen zamanın en aza indirilmesi,
- Kritik dönemlerde denetim görevlerinin yeniden düzenlenmesi,
- Okul çıkışında öğrencilerin okulu terk etme düzeninin ayarlanması,
- Okul çevresinin gözetlenmesi,
- Okula geliş gidiş güvenliğinin sağlanması.

 

Haber: C. ÜSTÜNER