Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla 1 Mart 2012´den bu yana hizmet veren “MEBİM 147“, öğrenci, veli, öğretmen ve vatandaşlardan gelen her türlü talep, görüş ve önerileri çözüme kavuşturmaya ve soruları cevaplamaya devam ediyor. 

Okumak isteyenlerin sesi oldu

"MEBİM 147" aracılığıyla 4 yılda yaklaşık 6 milyon 500 bin geçerli başvuru cevaplandı. Bu çağrıların yüzde 91´i bilgi edinme, yüzde 4´ü talep, yüzde 4´ü ihbar-şikayet ve yüzde 1´i de görüş-öneri başlıklarında oldu. Okula gönderilmediği iddiasıyla iletişim merkezini arayan öğrencilerin başvuruları, incelenmek üzere il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine iletildi ve 351 öğrencinin eğitim öğretim hayatına devam etmesi sağlandı. MEBİM 147´ye başvurarak okula gönderilmediğini belirten fakat yaşça örgün eğitim dışına çıkmış olduğu tespit edilen 6 bin kişi de verilen bilgi ve yönlendirmeler sayesinde eğitim öğretime kazandırıldı. Aramaların yüzde 95’ine cevap veren merkez, araştırma ve inceleme gerektiren yüzde 5’lik başvuruları da merkez ve taşra teşkilatı birimlerine yönlendirdi.

Asılsız ihbar ve şikayetlerin önüne geçiliyor

Öte yandan "MEBİM 147" asılsız iddiaların önüne geçmek için vatandaşlardan, mevzuat gereği iddialarını somut delillere dayandırmasını istiyor, soyut ve genel nitelikteki ihbar ve şikayetler dikkate alınmıyor. Asılsız şikayet başvurularının en aza indirilmesi için işletilen bu süreçte başvuranların yüzde 58´inin şikayetinden veya ihbarından vazgeçtiği ya da görüşmeyi kendi isteğiyle sonlandırdığı görülüyor.

Bütün aramaların yüzde 4’ünü oluşturan ihbar ve şikayetlerin sadece yüzde 1,4´ü başvuranlar tarafından somut delillere dayandırılabildi. MEBİM 147´ye başvuranlara en geç 3 iş günü içerisinde yanıt veriliyor.

HABER;C.ÜSTÜNER