Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve birçok mühendislik alanını kapsayan Uluslararası Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu (UMAS’17), Cumhuriyet Konferans Salonu’nda başladı. İki gün süresince oturumlar şeklinde devam edecek olan sempozyumun açılışına; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, mühendislik alanlarından kamu ve özel sektör temsilcileri, akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.
Yeni işbirliklerine kapı aralamasını temenni etti 
Programın açılış konuşmasını yapan UMAS-2017 Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yunus Biçen, düzenledikleri sempozyum ile farklı mühendislik dallarında çalışan araştırmacıları bir araya getirerek ürettikleri bilgilerin paylaşılmasını amaçladıklarını dile getirdi. Biçen, sempozyumun ortak çalışmalara ve yeni işbirliklerine kapı aralamasını temenni etti.
Mühendislik alanındaki tüm gelişmeler ve yenilikler paylaşılacak
Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin bir markası olarak ortaya çıkan ve ikincisi düzenlenen Uluslararası Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu’nda mühendislik alanındaki tüm gelişmelerin ve yeniliklerin paylaşılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“İnovasyon yapmayan şirketler sistem dışı kalıp yok olacak”
Açılış konuşmalarının ardından Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Arık’ın verdiği “Fikirlerden Ürünlere İnavosyon Yolculuğu: Zorluklar ve Kazanımları” başlıklı konferansa geçildi. Konuşmasında Ar-Ge ve inovasyonun önemi üzerinde duran Prof. Dr. Arık, inovasyon yapmayan şirketlerin ve insanların sistem dışı kalıp yok olacağına dikkat çekti.
“Her ülkenin kendi sanayi devrimini gerçekleştirdi”
Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Çetinkaya da “Sanayi 4.0 Teknolojileri ve Uygulamaları” konulu konferansıyla sempozyuma katkı sağladı. Her ülkenin kendi sanayi devrimini gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Çetinkaya, 3. sanayi devriminden 4. sanayi devrimine geçerken internet alt yapılı çalışmaların ön planda olacağına işaret etti. Sanayi 4.0 ile çeşitli disiplinler arası sistem entegrasyonlarının sağlanacağı değerlendirmesinde bulunan Çetinkaya, her alanda akıllı ürünlerin üretileceğini, akıllı fabrikaların kurularak içerisinde akıllı robotların kullanılacağını ve bu robotların insanlarla etkileşim halinde olacağını ifade etti.
Uluslararası Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu’nun ilk günü, düzenlenen oturumların ardından sona erdi.