Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda öğretmenlerin nöbet tutmasını ön gören uygulaması eğitimcilerin tepkisine yol açtı. Düzce’den ilk tepki Aktif Eğitimciler Sendikası Düzce İl Temsilciliği’nden geldi.  Yazılı açıklama yapan sendikanın Düzce Temsilciği yeni sistemi, Hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olarak nitelendirdi.
 
Öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradığı hatırlatılan açıklamada Öğretmene tutturulan nöbetin ne hukuk ilkelerine, ne de öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığı bildirildi.
Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramının, kanunun hiçbir yerinde de geçmediği, Öğretmenin Güvenlik Sağlamaya Yönelik Nöbet Tutması Mesleki Açıdan Uygun olmadığı kaydedilerek “  Öğretmenin Nöbet Görevi Karşılığı Verilmeyen Bir Emek Sömürüsüdür” denildi. Yapılan açıklamada Öğretmenlerin Okullarda tuttukları nöbetlerle ilgili eğitim çalışanlarına yapılan anket sonuçları da paylaşıldı. Anketten ; eğitim çalışanlarının okulların güvenliğinden sorumlu olmak istemediği sonucu çıktığı bildirildi.
Aktif Eğitimciler Sendikası Düzce İl Temsilciliği Uygulamanın devam etmesi halinde düzeltilmesi gerekenleri “Öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulmalıdır.  Öğretmenler güvenlik görevlisi gibi kullanılmamalı, nöbet görevi, mesleğin gerekleriyle sınırlı olmalıdır. Öğretmenlerin tutacağı nöbet mutlaka ücretlendirilmelidir.”şeklinde sıraladı ve hükümet ile MEB’e bu konuda hukuki, hakkaniyetli, öğretmene yakışır bir düzenleme yapma çağrısı yaptı.

Haber;S.KAŞKIR