Çocuğun bilişsel, sosyal, bedensel ve duygusal gelişiminin büyük bir bölümü ilk 6 yıl içinde tamamlandığını belirten uzmanlar, bu nedenle okul öncesi eğitimin çocukların gelişimde büyük rol oynadığına dikkat çekiyor. Bakanlığın anaokullarında tam gün eğitimden ikili eğitime geçmek yönünde yaptığı değişikliğin altında ise daha fazla çocuğun okul öncesi eğitimden yararlanmasının sağlanması yatıyor.

Yapılan değişikliklerin en dikkat çekeni ise daha önce 08.00-17.00 saatleri arasını kapsayan anaokullarındaki tam gün eğitimin, sabahçı ve öğlenci şeklinde yapılacak olması. Yarım gün eğitim, günde altı saati aşmayacak. Bir öğrenci hem sabah hem de öğlen grubuna kayıt yaptıramayacak. Bu da özellikle tam gün çalışan anne ve babalar için büyük sıkıntı doğuracak.

“Çocuk kulübü” formülü

Bu sıkıntının aşılması için de “çocuk kulübü” formülü oluşturuldu. Buna göre veliler istemesi durumunda okulda çocuk kulübü adı altında birimler oluşturulacak ve bu öğrenciler 6 saatlik eğitimlerinin dışında okulda zaman geçirmeye devam edecek. Faka çocuk kulübü uygulaması için velilerin ayrı bir ücret ödemesi gerekecek.

Eğitim 6 saati geçmeyecek

Yapılan ikili eğitim düzenlemesiyle anaokulu ve uygulama okullarında yemek verilmesi de söz konusu olmayacak. Sabah ve öğleden sonra 6 saat eğitim zorunluluğu nedeniyle dinlenme saati uygulaması da ciddi anlamda darbe yiyecek ve oyun grubu çalışmalarına ağırlık verilecek.

Yapılan düzenleme ile tam gün parasıyla çocuğunu anaokuluna gönderemeyen velilerin çocuklarını bu kurumlara göndermesi ve böylece okul öncesi eğitime daha fazla öğrenci kazandırılması hedefleniyor. Okullar bu durumda daha fazla öğrenciye hizmet sunarken, daha fazla okul öncesi öğretmenine de ihtiyaç duyulacak.

 

 

Haber: C. Üstüner