Ülke genelinde karma eğitime karşı bir uygulama çalışmaları yapan Milli Eğitim Bakanlığı’na tepkiler gelmeye devam ediyor. Eğitim İş Düzce Şube Başkanı Hüseyin Arslan da yazılı basın açıklaması yaparak yapılan uygulamalara tepki gösterdi.

“Yapılan uygulama açıkça kanuna aykırıdır”
Yapılan uygulamanın demokrasiye aykırı olduğunu belirten Arslan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte yapılan değişikliklerle Çok Programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim yapılması şartını kaldırdı. Eğitim-İş olarak 4+4+4 eğitim sistemiyle tüm okulları imam hatibe çeviren siyasi iktidarın, nihai hedefinin karma eğitime son vererek tüm okulları medreseye dönüştürmek olduğunu her fırsatta dile getirdik. Cumhuriyet’in en önemli kazanımlarından biri olarak öngörülen Milli Eğitim Sistemi’ndeki  karma eğitim modeli, çağdaş ve bilimsel eğitim adına en önemli gerekliliklerden biri olarak kabul edilmiş ve sistemin temel unsuru olarak Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yerini almıştır. Kanun hükmüne göre; eğitimin, karma eğitim olarak yapılması zorunludur. Adı geçen okullarda karma eğitim yapılmasının önünde engelleyici hiçbir husus bulunmamaktadır. Bu nedenle yapılan uygulama açıkça kanuna aykırıdır.”

“Bunu hazmedemeyen zihniyet de buna alışacaktır”  
Öğrencilerin sınıflarında ayrım yapılmasının kabul edilemeyeceğini de belirten Arslan, açıklamasına şu cümlelerle devam etti:

“ Öğrenciler arasında cinsiyet ayrımı yapacak şekilde kız ve erkek öğrencilerin sınıflarının ayrılması kabul edilemez. Bu anlayış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu felsefesine aykırıdır. Bu tutum, toplumu inanan-inanmayan, kadın-erkek, şu etnik kökenden-bu etnik kimlikten gibi ayrımlara tabi tutarak ayrıştıran anlayışın yansımasıdır. Karma eğitimi yok etmeye çalışan, okullarımızı “haremlik-selamlık” şeklinde ayırmaya kalkan bu anlayış; çocuklarımızı eşit haklara sahip, ülkenin geleceğinde yararlı yurttaşlar olarak eğitip yetiştirmek yerine, onları cinsel kimlikleriyle ön plana çıkarmaktadır. Çağdaş, laik ve bilimsel eğitimde bu uygulama kabul edilemez. Bu tehlikeli anlayışın uygun ortam bulması halinde yaygınlaşarak diğer okul ve eğitim kurumlarında da uygulama alanı bulacağı ve ileride önü alınamaz ve telafisi imkansız sonuçlara yol açacağı açıktır. Ancak okullarımızda bunu yapmalarına, karma eğitimin sonlandırılması girişimlerine asla izin vermeyeceğiz. Çocuklarımız kızlı-erkekli sınıflarda eğitim görecek, bunu hazmedemeyen zihniyet de buna alışacaktır.”  

Haber: M. AYDIN