Her yıl mart ayının son pazartesi günü başlayan Kütüphaneler Haftası Düzce’de çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Toplumda okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmeyi, kitap sevgisini artırmayı, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamayı, gerçek bilgiye ulaşmayı, içinde yaşadığımız dünyayı daha iyi tanımayı ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmeyi hedefleyen ‘Kütüphaneler Haftası’ kutlama programı Düzce İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda düzenlendi.

Programa, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Mustafa Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Miktat Çelebioğlu,  Kültür ve Turizm İl Müdürü Özcan Budak, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Kemal Akçay öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda istatistiksel veriler ile kütüphaneden karelerin gösterildiği bir slayt gösterisi konuklara izletildi.




“Annem varsa bende varım’ kitap okuma kampanyası Düzce’miz için övünç kaynağı”
Düzce Valisi Zülkif Dağlı günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında, şunları kaydetti:

“Bizim yapmaya çalıştığımız, nasıl daha hızlandırabiliriz, nasıl önünü açabiliriz. Hem öğrencilerimiz hem okuyucularımız için yapmaya çalıştığımız bu. Kitap okuma bağlamında güzel şeyler oluyor. Yeni bir kütüphanemizi açtık, Necmettin Erbakan İl Halk Kütüphanesi. Kalıcı Konutlar bölgemizde yeni yurtlarımız açıldı, önceki valimizin başkanlığında. Özellikle çocuklarımıza kitap okuma sevgisini aşılamamız ve onlara biraz daha benimsetmemiz gerekiyor. Bu manada Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yaptığımız ve okullarımızda uyguladığımız ‘Annem varsa bende varım’ kitap okuma kampanyası ilkokul 4.5.sınıflarda 10 bin öğrenciyle başlamıştık. Ortaokul 1.sınıf 2.sınıf, lise 1.sınıf 2.sınıf olmak üzere projemiz bu yıl devam ediyor. Mili Eğitim Bakanımız kendi ili olan Sivas ilinde aynı projeyi uyguladı. Bitlis ilinde uygulandı. Şu anda 4-5 tane il daha bizimle temas halinde. Biz orada şunu diyoruz. Küçük bir yere ‘Bu proje Düzce Valiliği tarafından başlatılmıştır’ şeklinde bir logo koyun bizim için hiç fark etmez. Düzce’miz için övünç kaynağı diye düşünüyorum.

“Düzce Kültür Günler düzenleyeceğiz”
Mayıs ayının ilk haftasında ilimizde bir farkındalık oluşturmak için yaklaşık 9 gün sürecek olan ve Türkiye çapında bilinen önemli yazarımızı davet edeceğimiz ‘Düzce Kültür Günleri’ adı altında valilik olarak bir etkinlik yapacağız. Türkiye çapında sağlık konusunda en çok bilinenlerden bir tanesi. Eğitim en çok bilinenlerden bir tanesi gibi yaklaşık 10 yazarımızı ilimize davet edeceğiz. Değişik mekanlarda yapacağız. Ayrıca ilçelerimizin hepsinde Gençlik Merkezleri olsun istiyoruz. Bununla ilgili bir çalışma başlattık. Mevcut binalarımızdan tadilat yaparak değerlendiriyoruz. Gençlik Merkezlerinin çoğunda mutlaka küçük kütüphane olacak. Bu da olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi.”

Protokol konuşmalarının ardından Bilim ve Sanat Merkezi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan mini konser dinleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.



Daha sonra Düzce İl Halk Kütüphanesi’nde en çok kitap okuyan yetişkin ve çocuk dalında ödüle layık görülen okuyuculara ödülleri takdim edildi.




Protokol, konferans salonunda düzenlenen programın ardından, Bilim ve sanat Merkezi’nin kütüphane Haftası için özel olarak hazırladığı “Kitap ve Okuma” temalı resim sergisinin açılışını yaptı.



Resim sergisinin gezilmesi sonrasında Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan telkari, kağıt, rölyef, ayna işleme sanatı ile Konuralp El Sanatları Atölyesi’nın hazırladığı serginin açılışına katıldı.


Haber: Ö.YILMAZ