Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi'ndeki İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.

Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panelde Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabit Dokuyan "Lider Olma Sanatı ve Atatürk", Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yaşayanlar ise "90. Yılında Harf İnkılabı ve Atatürk" konularında katılımcıları bilgilendirdi.



Genç, açılış konuşmasını yaptı
Programın moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, etkinliğin önemine değinerek, Gazi Mustafa Kemal gibi büyük liderlerin de birer fani olduğunu ancak yaptıklarıyla anılarak ölümsüzlüğü yakalayabildiklerini ifade etti. Gazi Mustafa Kemal'i anlamak için Osmanlı Devleti Padişahı 3. Selim dönemini ve yaptığı çağdaşlaşma çalışmalarını da okumak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. İlhan Genç, Tanzimat ve Islahat süreçleri ile sonrasında meydana gelen meşrutiyet girişimleri, Balkan Savaşı, 1. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı ve en sonunda Kurtuluş Savaşı'nın yanında Atatürk'ün yaptığı çağdaşlaşma çalışmalarını da çok yönlü araştırıp incelemek gerektiğini sözlerine ekledi.

Çağdaşlaşma süreçlerinin tarihine bakıldığında her zaman sancılı bir dönem yaşandığını dile getiren Prof. Dr. İlhan Genç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğini yaptığı inkılaplarda da bu durumun görülebileceğini belirterek Atatürk'ün, insanların birey olmaları için çok önemli çalışmalara imza attığını vurguladı. Prof. Dr. İlhan Genç, açılış konuşmasının sonunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anarak panelde emeği geçenlere ve katılım gösterenlere teşekkür etti.

“Lider Olma Sanatı ve Atatürk”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yaşatmak ve muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için yaptığı çalışmaların anlatıldığı panelde, sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Doç. Dr. Sabit Dokuyan "Lider Olma Sanatı ve Atatürk" başlıklı konuşmasını katılımcılarla paylaştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün doğuştan gelen bir lider özelliği olduğunu, bu özelliğini de çalışarak, araştırarak ilerlettiğini söyleyen Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, Atatürk'ün öngörüsü ve yaptığı çalışmalarla bütün dünya liderlerinin saygısını kazandığını vurguladı.



Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sıradan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini ifade eden Sabit Dokuyan, dünyadaki birçok liderin aksine elde ettiği konuma, tek başına çalışarak ve hak ederek geldiğine işaret etti. Atatürk'ün askeri, bilim insanı ve devlet kişiliğinin yanında doğayı ve hayvanları seven çevreci bir kişiliğinin de olduğunu dillendiren Doç. Dr. Dokuyan,  tarihimizde Atatürk'ün bu özelliklerini destekleyecek birçok örnekler yaşandığını söyledi.

“90. Yılında Harf İnkılabı ve Atatürk”
Panelin son sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yaşayanlar, "90. Yılında Harf İnkılabı ve Atatürk" başlıklı konuşmasında, harf inkılabının Tanzimat sürecinde bir gelişme aşaması olduğunu, II. Meşrutiyet sürecinde de çeşitli alfabe çalışmaları olduğunun bilindiğini ifade etti. Osmanlı vatandaşı olan Ermeni, Rum ve Fransızların da Latin harfleriyle gazete çıkardıklarını, Osmanlı Devleti resmi kurumlarının çok az da olsa Latin harfleriyle yazışmalar yaptığının belgelerini katılımcılarla paylaştı.

Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, 1928 yılında gerçekleştirilen harf inkılabı ve sonrasında açılan Millet Mektepleri ile kadınlar ve erkeklerin okuryazar oranında önemli bir artış yaşandığının altını çizdi.

Program sonunda yaptıkları başarılı çalışma ve sunum için konuşmacılara, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.