6 Eğitim sendikası “Dersaneler Yasa Tasarısı” na tepki için bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Fevzi İpek, Bağımsız Eğitim Sen Şube Başkanı Güngör Dinç, Demokratik Eğitimciler Sen Şube Başkanı Enver Şahin, Aktif Eğitim Sen Şube Başkanı Arif Önemli, Eğitim iş Şube Başkanı Zeki Bayram, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Osman Çakmak’ı bir araya getiren “Dershaneler ile İlgili Yasa Tasarısı bu hafta meclis genel kuruluna getirilecek.


ATAMALAR SİYASİLEŞECEK


Eğitim Sendikaları adına basın Açıklamasını okuyan Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Osman Çakmak, Tasarıya göre yöneticilikte 4 yılını dolduran tüm idarecilerin başka bir işleme gerek kalmaksızın yöneticilikleri sona erecek ve yeni görevlendirmeler milli eğitim müdürünün teklifiyle vali tarafından yapılacağını hatırlattı. Çakmak Bu durumun, milli eğitimdeki tüm yönetici atamalarında liyakatin ikinci plana atılarak atamaların siyasileşmesini beraberinde getireceğini söyledi.

EĞİTİM BİRLİĞİNE DARBE VURACAK


Çakmak, “Biz, eğitim camiasına baktığımızda hangi dünya görüşüne sahip olursa olsun Türkiye’nin geleceğine sevdalı, samimi, fedakar bir topluluk görüyoruz. Yapılacak bu siyasi atamalar Eğitim camiasının birliğine ciddi bir darbe vuracaktır. Tasarıdaki bir diğer husus dershane öğretmenlerinin KPSS şartı aranmadan mülakatla öğretmenliğe alınmalarıdır. Yıllardır atanmak için MEB’in kapısında bekleyen, KPSS ile boğuşan, atanamadığı için intihar eden, yuva kuramayan, kurduğu yuvası dağılan atanma bekleyen binlerce öğretmene siz bu atamaları nasıl açıklayacaksınız. Hukuk devleti olduğunu iddia eden bir ülkede böyle bir şeyin değil yasa tasarısı haline gelmesi konuşulması bile büyük bir ayıptır.” dedi.


MERDİVEN ALTI DERSHANECİLİĞİ TETİKLEYECEK


Sınav sisteminin halen devam ediyor olması nedeniyle bu uygulamanın velilerin çocuklarının akademik düzeylerini arttırmak adına başka arayışlar içerisine girmesine neden olacağını savunan Çakmak, “özel derslere olan talebi arttıracak ve merdiven altı dershaneciliği tetikleyecektir.”dedi. Çakmak sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu tasarı ile aday öğretmenlerin adaylığının kaldırılmasında mülakat sistemi geliyor ki bu da memuriyete kabulde siyasi kayırmaları beraberinde getirecektir. İnsanların siyasi düşüncelerine, hayat görüşlerine, inançlarına göre ayrıma tabi tutulması insanlık ayıbıdır. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz yasa teklifindeki hususları kabul etmemiz söz konusu değildir.”

 

 

Haber;S.Kaşkır