Düzce Üniversite Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Abdurrahman İlğan, eğitim öğretim yılının ilk döneminin sona ermesiyle beraber Öncü TV’de yayınlanan MANŞET programında Gazeteci Erol Tayhan’ın sorularını yanıtladı.

İlğan, başarılı öğrenciye ödül verilmesine yönelik bilinenin aksine ilginç tespitlerde bulundu. Büyük ödülün motivasyon açısından yanlış olduğunu aktaran İlğan, “ Motivasyon için bakıldığında son derece yanlıştır. Motivasyon davranışı başlatan sürdüren güçlerin toplamıdır. Çocuk öğrenmiş, başarılı bir karne getirmiş ise motivasyonu güçlüdür. Bu çocuğun zaten içten motivasyonu varsa siz dıştan bir ödül vererek ilişkisini kurduğunuz vakit bir süre sonra hep ödül bekleme yoluna gelecektir. Hâlbuki en başında severek yaptığı bir işti. Bunun sonucunda başarı elde ediyordu. Böyle bir çocuğa ödül vermenin bir anlamı yok. Maddi değeri büyük şeylerin verilmesine gerek yok. İyi bir karne getirdiyse 2 lira veriyorsa günde 5 lira verebilir ama 50 lira veremez. Zorunlu olmadıkça herhangi bir ödül vermeyelim. Davranışı başlatmakta bir beklentisi varsa küçük bir meblağ ödül vermek uygundur.” Dedi.

Dünya'da ve Türkiye’de akademik iş günü ve tatil sürelerine ilişki konuşan İlğen, Türkiye’de 180 iş günü var olduğunu kaydederek Dünya ülkelerine göre geride olunduğunu vurguladı. Yarıyıl tatili 15 gün olabileceğini bildiren İlğen, 13 haftalık yaz tatilinin çok uzun olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de 180 iş günü olarak yürütülmektedir.15 günü sömestri tatili yaklaşık 13 haftalıkta yaz tatili olmak üzere 180 iş günü yasal zorunluluklar olarak uygulanıyor. Ciddi anlamda öğrenme kayıplarına yol açıyor. Geniş çaplı bir araştırmada uzun yaz tatilinden sonra çocuklar döndüklerinde 1 ay akademik olarak geriden takip ediyor. Bazıları çok tatil yapıldığını söylüyor ama ‘bunun ölçütü nedir?’ bir karşılaştırmak gerekiyor. Dünyada en fazla iş takvimi olduğu yer İsrail, 219 gün okullar açık haftanın 6 günü. Daha sonra 200 iş günü ile Japonya, Avusturalya, Meksika, İtalya ve Danimarka geliyor. Daha sonra aşağıya doğru iniyor.”