Önümüzdeki yıldan itibaren SBS yerine dönem içi yapılan yazılı sınavlar merkezi bir sistemde gerçekleştirilecek. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, uzun süredir gündemde olan SBS'nin kalkacağını ve dersanelerin kapanacağını bildirdi.



Sınavlara çeki düzen verilecek



Bakan Avcı, çocukların 4 yıllık eğitiminin bir sınava tabi tutulmasının psikolojik bir yük olduğunu söyleyerek, bunu çözmek için belli bir mesafeye gelindiğini belirtti.

Avcı, “ Bütün Anadolu liseleri için tek sınav olmayacak. Kapısında yığılmalar olabilecek olan okullar için ise ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav olacak. Çağ nüfusunun genel değerlendirmesini SBS ile yapılan değerlendirmeye sene içinde yapılan sınavlara bir çeki düzen getirerek yapacağız. Matematik, tarih, fen bilgisinden sene için yazılı yoklama yapılıyor. Bu sınav sonuçlarının, çocukların gerçekten sınıfta gördükleri derslerden sınavlardaki başarıları değerlendirilecek. Bakanlık olarak biz yapacağız bu sınavları. Hazırlanışı, uygulanışı ve değerlendirilmesini biz üstenelim, böylece standart daha adil bir genel not havuzu oluşsun. Türkiye genelinde öğrencilerinde notlarında bir standart oluşacak. Gelecek yıldan itibaren bu uygulama sisteme girecek." dedi.



Dersaneler kapatılıyor

 

Avcı, Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarının devam ettiğini de söylerken, sürüyor. önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde yasal alt yapı çalışmalarının hazırlandığını bildirdi.
“Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak." diyen Avcı, dershaneye kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini hatırlattı. 



Haber: H. İŞCAN