Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, okullarda kayıt kabul ve diploma dönemlerinde velilerden hiçbir şekilde gönüllü-gönülsüz ücret alınamayacağını söyledi. Normal zamanlarda sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşların gönüllü bağışlarının alınabileceğini belirten Avcı, "Kayıt kabul ve diploma döneminde kesinlikle para toplanamayacak. Onun dışındaki her türlü bağış gönüllülük esasına göre yapılacak." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak 10 Aralık 2012 tarihinde 81 il valiliğine bir genelge gönderildiğini belirten Avcı, "Genelge ile bilindiği gibi, resmi okullarımızın her türlü onarım, personel ve cari giderleri, ilgili kanun hükümleri kapsamında merkezi bütçe ile il özel idareleri bütçelerinden ayrılan ödeneklerle karşılanmaktadır. Okullarımızda gönüllü bağışlar dışında herhangi bir adla ve zorla para talep edilemeyeceği ise ilgili genelge ile duyurulmuştur. Ancak, okul aile birliği yöneticilerinin değişik yöntemlerle ya da sınıf anneleri diye adlandırılan kişiler aracılığıyla velilerden her öğrenci için düzenli bağış, aidat adları altında belirli bir miktarda para talep edildiği duyumları Bakanlığımıza intikal etmektedir. Emirlere aykırı hareket edenler hakkında gerekli işlemin yapılmasını rica ederim." Dedi.

"GENELGELER YÜRÜRLÜKTE"

81 il valiliğine gönderilen genelgenin yürürlükte olduğunu vurgulayan Avcı sözlerine şöyle devam etti: "Kayıt dönemlerinde ve diploma verilirken kesinlikle gönüllülük adı altında bile velilerden bağış, aidat talep edilmeyecek. Herhangi bir ad altında okul aile birlikleri, velilere düzenli aidat ödemesi ile ilgili kararlar alamayacak. Kayıt kabul döneminde velilerden hiçbir ad altında aidat ve bağış alınmayacak. Diploma verilirken de herhangi bir harç, aidat veya bağış toplanmayacak. Onun dışında STK'ların, hayırsever vatandaşların eğitim kurumlarımıza, okullarımıza yapacakları bağışları memnuniyetle karşılıyoruz. Ama bunun velileri zor durumda bırakacak şekilde, özellikle kayıt kabul ve diploma döneminde bu tür uygulamalara asla müsaade etmiyoruz." 

Haber: H. İŞCAN