Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, düz liselerin, anadolu ya da meslek lisesine dönüştürülmesinden ortaöğretim'den liseye geçiş sınavı olan SBS ve dersanelere kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. 

"YENİ BİR SBS İCAT ETMİYORUZ"

SBS ile ilgili olarak bakan Avcı,"Bu konularda ilgili tüm yaz boyunca ilgili paydaşlar, kamuoyu, öğretmen, yönetici, veliler ve öğrencilerle belli başlı şehirlerde danışma toplantıları yaptık. Sonuncusu 10 gün önce İstanbul'da yapıldı, geçmiş uygulama olası çözüm önerileri tartışıldı. SBS yerine öğrencilerin önümüzdeki 4 yılı etkileyecek tek sınav koymama kararlılığı devam ediyor. Yeni bir sınav yok. Öğrencilerin girdiği yazılı sınavlardan bazılarını daha denetimli yaparak bunları liseye geçişte kullanacağız.SBS yerine, yeni bir sınav icat etmiyoruz. Yazılı sınavların bazıları bakanlık denetim ve gözetiminde yapılacak."

DERSHANELER KALKACAK MI?

Dershanelerin kapatılıp, kapatılmayacağı ile ilgili soruların dile getirilmesi üzerine Avcı, "'Bakan değişti dershanelerin kapatılması gündeme geldi' diye bir şey yok. Kapatmadan ziyade bir dönüşüm söz konusu.Bu düzenleme Meclis açılınca yapılabilir. Bu konuda tek başımıza bir düzenleme yapma yetkimiz yok. Meclis'in tasarrufunda. Meclis açılınca yapılacak düzenleme ile dershaneler özel okula dönüşecek. Önümüzdeki yasama döneminde yapılacak düzenleme ancak 2014-2015 ders yılında geçerli olacak. Bu kurumların özel okula dönüşmesi için başka teşvikler öngörüyoruz. Arsa, kredi kolaylıkları düşünüyoruz. Ayrıca dershanelerde çalışan öğretmen, öğretici ve çalışanların bakanlığımız sistemine entegre edilmesi için hazırlıklarımızı yapıyoruz." açıklamasında bulundu. 


Haber: S. KAŞKIR