Dershanelerin kapanma süreci ile birlikte birçok dershane ve etüt merkezi özel okul olmak için başvuruda bulundu. Ancak merdiven altı tabir edilen ve izin almadan faaliyetlerine devam eden eğitim kurumları mevcut. Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurmadan eğitim faaliyetine devam eden ve etüt, eğitim koçluğu, eğitim danışmanlığı, eğitim merkezi, ödev evi vb. isimler altında merdiven altı faaliyet gösteren merkezlere sıkı takip başlatılıyor. Bu tür faaliyet gösteren merkezlere sıkı takip uygulanacak ve izin almadan bu tür faaliyet yapan eğitim merkezleri kapatılacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla illere gönderilen genelgede bu tür faaliyet gösteren kuruluşların denetimlerinin artırılması istendi.
Bakan imzalı genelgede, eğitim faaliyetlerinin MEB'den kurum açma izni alınmadan yapılamayacağı belirtilerek, her ne ad altında olursa olsun, bakanlıktan izin almadan eğitim faaliyeti gösteren kuruluşlarla ilgili yasal işlem yapılacağı bildirildi. Bakanlıktan izin almadan eğitim faaliyeti yapan kuruluşlar valiliklerce kapatılacak.
Bakanlık tarafından illere gönderilen genelgede öğrenci evi, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı gibi isimler altında hizmet veren kuruluşların da denetlenmesi istendi. Otel, motel, konaklama ruhsatı alarak öğrenci evi, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı adı altında faaliyet gösteren kuruluşların da kapatılacağı kaydedildi.
Bakan Nabi Avcı imzalı genelgede, her türlü eğitim ve öğretim faaliyeti ile öğrencilerin yurt hizmetlerini MEB'in izni ve denetiminde olduğu belirtilerek, bu tür kuruluşların ruhsat ve izinlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi istendi. Genelgede, İzni ve ruhsatı olmayan kuruluşlarıın valiiklerce kapatılması istendi.
Merdiven altı eğitim faaliyeti gösteren kuruluşların denetlenmesi ve takip edilmesi için kurumlar koordineli bir şekilde çalışacak. Koordinasyon için izleme komisyonları kurulacak. Valilikler gerekli görmeleri halinde ilçelerde izleme komisyonları kurarak bu tür faaliyet gösteren kuruluşları sıkı takibe alacak.  (kaynak: kamusosyal)