Denizatı Kadın Dayanışma Derneği ve Düzce Belediyesi ortaklığıyla yürüttüğü Avrupa Birliği destekli “Kadına Yönelik Şiddet Hakkında Dayanışma ve Farkındalık Artırma” projesi kapanış töreni yapıldı. Törende 14 ay süren projenin hedefleri ve çalışmaları hakkında davetlilere bilgiler verildi.



Bölgedeki kadın sığınma evleri arasındaki iletişimi ve deneyim aktarımını geliştirmek şiddet gören kadınlar için oluşturulmuş sığınma evleri ve yardım hatları hakkında bilgi sağlayarak bölgede kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık düzeyini artırmak için 14 ay süren çalışmada bin 700 kişiye ulaşıldı.


KADINLAR HER ANLAMDA MAĞDUR

Törende proje hakkında söz alan Denizatı Kadın Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahide Aksan yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Aksan çalışmalarda kadınların ne tür zorluklar yaşadığını ve ne tür şiddete maruz kaldıklarını paylaştı. Aksan, “Toplumsal cinsiyetle ilgili saha çalışmalarımız oldu 32 fabrikaya gittik. Kadınlarımız ciddi anlamda mağdurlar. Kazandıkları paralarını önce eşleri ya da babaları varsa aile büyükleri bir şekilde ellerinden alıyor. Ekonomik anlamda şiddete maruz kalıyorlar. Evdeki birinci vazifeleri olan görevlerini yerine getirmediklerinde ise psikolojik şiddete maruz kalıyorlar.” dedi.

Yaptıkları araştırmalarda fabrikalarda çalışan kadınların çalıştıkları alanı özgürlük addetmesini içler acısı olarak ifade eden Aksan, kadınların şiddeti hak etmediğinden yola çıktıklarını söyledi.

HAYATIN HER ALANINDA ŞİDDET VAR

Aksan, şiddetle ilgili olarak eleştiriler açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Hayatın her alanında şiddet var. İster istemez toplumsal olarak biz bunu çok kanıksadık. Öldürülen kadın haberlerine tepkilerimiz yüzeyselleşti. TV dizileri cinayetleri çeşitlendirdi, şekillendirdi ve cesaretlendirdi.”

SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIYLA ÇALIŞIYORUZ

Projenin ortağı olan Düzce Belediye adına Belediye Başkan Yardımcısı Murat Caymaz düşüncelerini dile getirdi. Caymaz, Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olan kadına yönelik şiddet konusunda belediyelerinin sosyal belediyecilik anlayışıyla çalıştığını ve konuya önem verdiklerini söyledi.

Kapanış töreninde Düzce Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ve lisenin eğitmenleri tarafından kadınlara verilen hobi kursunda yapılan eserlerde davetlilerin beğenisine sunuldu.

Haber:Y.SEVER