Meclis'te büyük tartışmalara neden olan 4+4+4 sistemi komisyondan geçti. Sistem komisyondan geçti ancak yankıları devam ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Türk Eğitim-Sen Düzce Şubesi Başkanı Osman Çakmak, eğitim sistemine köklü bir değişiklik getiren bir çalışmanın alt yapısının yapılmadan apar topar kabul edilmesini eleştirerek toplumun tüm kesimlerinin görüşlerinin alınması gerektiğini savundu.

Kutuplaşma Ortamı Yaratmaya Çalışılıyor

Çakmak, “4+4+4, eğitim sisteminde köklü bir değişiklik getiriyor. Eğitim sisteminde bu kadar köklü bir değişiklik meydana getiren bir çalışmanın bu kadar çabuk ve apar topar yapılmasını doğru bulmuyoruz. Böyle bir değişiklik mutlaka toplum önüne atılmalıydı. Tüm eğitim camiası ve uzmanlar tarafından tartışma ortamı çıkmalıydı ve buna göre bir sonuca gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şöyle bir duygusallık ortamıyla bir kutuplaşma ortamı yaratmaya çalışılıyor: “ İmam hatiplerin orta kısmının açılmasını isteyen birileri var ve buna engel olmak isteyen birileri var.” Eğer bu kutuplaşma çerçevesinde bakarsak tüm eğitim camiasını etkileyecek bir sistemi sadece küçük bir yönüyle değerlendirmiş oluruz. Biz Türk eğitim sen olarak kesintili eğitime karşı olmadığımızı ve imam hatiplerin orta kısmının açılmasının doğru olacağını ifade ettik. Çocuklarımız dini eğitimi okulda alması taraftarıyız. İmam hatiplerin orta kısmının açılmasında endişe duyulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak tartışma özellikle bu duygusallık üzerinden götürülmeye çalışılıyor.”dedi.

Değişiklikle İlgili 3 Önemli Çekincemiz Var

Gelecek yıl milli eğitimi çok büyük bir kaos ortamı beklediğini ifade eden Çakmak, sistemle ilgili endişelerini sıraladı. “Değişiklikle ilgili 3 önemli çekincemiz var” diyen Çakmak, 4 yıllık temel eğitimin yetersiz kalacağını bunun da eğitimdeki başarı oranının düşüreceğini savundu.

Çakmak, “Öncelikle 1. Kademe eğitimde çocuk eksik bırakıldığında 2. Kademedeki orta okul öğretmenleri temel eğitim ihtisas alanları olmadığı için eksik kalan eğitimi tamamlayamayacaklardır.Ben 4 yıllık temel eğitimin yetersiz kalacağını ve çocuklarımızın bu yetersizlik içinde başarılarının düşeceğine inanıyorum. Türk Eğitim-Sen’in bu nedenle önerisi temel eğitimin 5 yıl olması noktasındaydı. Bu sisteme göre Yönlendirme çok küçük yaşta yapılacak. Öğretmen,Rehber öğretmen, veli öğrenciyi bir mesleki eğitime yönlendirmek durumunda kalacak. Çok erken yaşta çocuğun tam olarak eğilimlerini öğrenmeden bir yönlendirme yapmak zorunda kalacağız. Bu yönlendirme yanlış olduğunda belki de çocuğun geleceğini etkilemiş olacağız.” şeklinde konuştu.

Kervan Yolda Düzülür Anlayışındalar

Kuruluş amaçlarının öğretmenlerin özlük haklarını korumak olduğunu belirten Çakmak, Yeni sistemin yaklaşık 60 bin sınıf öğretmenini norm fazlası durumuna düşüreceğine dikkat çekerek gelecek yıl eğitim öğretim camiasında ciddi sıkıntıların olacağını ifade etti.

Çakmak, “Önümüzdeki yıl 5 yıllık eğitim 4’e düşürüldüğü için sınıf öğretmenlerimizin 5’te 1’i norm fazlası durumuna düşecek. Düzce’de 250 öğretmen Türkiye’de yaklaşık 60 bin öğretmen kadro fazlası durumunda olacak. Bu da merkezdeki her okulda 4-5 öğretmen fazla olacak. Bu öğretmenleri nerede istihdam edeceğiz. Sınıf bölsek buna fiziki ortam müsait değil. Bizim kuruluş amacımız öğretmenlerin özlük haklarını korumak. Bu nedenle en büyük itirazımız da buna. Kör bir bakış açısıyla kulaklarını her tarafa kapatarak bildiğini okuyan bir anlayış var. Bu vatandaşlarımızı, öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ciddi sıkıntıya sokan bir durum. Eğitimde kaos yaratacak bir durum. Önümüzdeki yıllarda ciddi sıkıntılar doğuracağını düşünüyoruz. alt yapı oluşturulmadan kervan yolda düzülür anlayışındalar. Bu küçük bir kervan koskoca değil. Koskoca bir eğitim camiasından, en az 20 milyon insandan bahsediyoruz. Alt yapı hazırlanmalı ve toplumda tartışılmalıydı.”dedi.

Çakmak ayrıca, okul öncesi eğitimin zorunlu olmaktan çıkarılmasını da doğru bulmadıklarının altını çizdi.

HABER:S.KAŞKIR