ÖSYM sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların ''2009-ÖSYS Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu''nu başvuru merkezlerinden (ortaöğretim okulları, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları) 3 TL karşılığında alabileceklerini bildirildi.

Kılavuza 16 Temmuz 2009 gününden itibaren ÖSYM'nin internet sayfasından erişilebileceği açıklanırken elektronik erişimle tercih yapmanın mümkün olmadığı, her adayın bu kılavuza sahip olması ve bu kılavuzu dikkatle incelemesi gerektiği de ifade edildi.

Klavuz dağıtımı yarın

Kılavuzun basımının YÖK'ün kararı beklendiği için geciktiği açıklanırken uzak illerden başlamak üzere kılavuzun dağıtımının yarın başlayacağı açıklandı. Kılavuz dağıtımının tamamlanmasının 22 Temmuz 2009 tarihini bulacağı, tercihlerin başlayacağı bugünde kılavuzun Türkiye'nin her yerinde bulunacağı ifade edildi. Adayların 22 Temmuz gününe kadar kılavuzu her okulda bulamayabileceklerini vurgulanarak, acele edilmeyip, birkaç gün beklenmesi gerektiği de ifade edildi.

Başarı sırası önem kazanıyor

Yüksek öğretim programlarının 2008-ÖSYS'deki en küçük puanları ile son yerleşen adayların başarı sıralarının kılavuzda bulunduğu belirtilirken; tercih yaparken bu bilgilerin çok önemli olduğu ancak adayların tercih yaparken geçen seneki en küçük puana değil, başarı sırasına bakmaları da önerildi. Puanlarda önemli değişiklikler olduğu kaydedilirken puanlarla yapılacak bir karşılaştırmada çok sağlıklı bir sonuca ulaşılamayabileceği de yapılan açıklamalar arasında. Bu yüzden adayların başarı sırasını karşılaştırmaları önem kazanıyor.