Düzce'nin YGS'de başarılı iller sıralamasında 65. sırada yer almasıyla ilgili olarak konuşan Eğitim İş Düzce Şubesi Başkanı Zeki Bayram, başarısızlığın sebebi olarak okullarda devlet desteğinin az olması ve eğitimin yükünün ekonomik olarak velinin sırtına yüklenmesi olarak gösterdi. Bayram, Düzce'de veli desteği alan bazı okulların öne çıktığına dikkat çekti.

Eğitimin yükünü veliye yüklemişsiniz

Bayram, “Doğu illerinden sonra biz geliyoruz. Başarımız bu derecede. Başarıyı sorgularken öncelikle idarecilerden başlamak lazım. Milli eğitimi idare edenler atamaları liyakat usulüne göre mi yoksa adam kayırma ile mi atanıyor. Öncelikle buna bakmak lazım. Biz eğitimi velilerin sırtına yıktık. Eğitime ayrılan pay yetersiz. Eğitim payı maaşlar ve personel giderlerine karşılayacak düzeyde. Bir de okullar velilerden para alınmayacak diyoruz. Para alabilen okullar başarılı, alamayanlar başarısız. Eğitimin yükünü veliye yüklemişsiniz. O zaman başarısızlık başlıyor. Necmi Hoşver, Rıza Malatyalı okullarında olduğu gibi. Bu önemli bir etken. Velinin eğitimi desteklediği yerler başarılı oluyor, desteklemediği yerler başarısız oluyor. Düzce en çok kredi çeken şehir
. Ekonomik batağa girmiş durumda. Okullardan devlet desteğini çekmişsiniz velilerde de yoksa bu duruma düşersiniz.” dedi.

Projeler göstermelik içi boş!

Velilerin okullara ilgisiz olduğunu ve eğitim projelerinin boş çıktığını öne süren Bayram, başarısızlığın diğer sebeplerini şöyle sıraladı:

“Düzce meslek liseleşmesi oranında önde. Meslek lisesine gelen öğrenciler de sınavsız geçiş yapan öğrenciler. Biz meslek liselerine 9. ve 10. sınıflarda edebiyat matematik gibi temel dersleri veriyoruz. 11- 12. sınıfta vermiyoruz. Veli toplantıları yapıyoruz. 30 kişilik sınıfta 2-3 veli geliyor. Velinin okullara ilgisi yok. İlgili olanlarda öğretmene saldırmak için gelenler var. Düzce'yi diğerlerinden ayıran özelliklere bakmak lazım. Karabük'le Düzce'nin veli portföyüne bakmak lazım. Anadolu liselerindeki öğretmen açıklarına girin bir bakın. Biz merkezde Birkaç okullar var onlarla yükselte biliyorsak yükseltiyoruz. Eğitime geliştirme projeleri var. Bu projelerin göstermelik içi boş projelerden öteye gitmediği de ortaya çıkmıştır.”

Verdiğimiz önemin karşılığı 65.'liktir

Öğretmenlerin sorunlarına ve okulların fiziki yapısına dikkat çeken Bayram, “ başarısızlığımızın nedeni ilgisizlik, eğitime ve öğretmene verdiğimiz önem düşüklüğü.”dedi.

Bayram, “Biz Düzce'deki bürokratlar, veliler olarak eğitime ne kadar veriyoruz. Eğiticimciye ne kadar değer veriyoruz. Türkiye’ye bir yayılın Düzce'deki öğretmen evinden daha kötü bir öğretmen evi bulamazsınız. Siz iyi öğretmeni Düzce'de tutacak altyapıyı oluşturacak yapıyı oluşturdunuz mu. Öğretmenler Düzce'de kalmak istiyorlar mı? Bunlar çok önemli. Bizim başarısızlığımızın nedeni ilgisizlik, eğitime ve öğretmene verdiğimiz önem düşüklüğü. Biz şuanda ilköğretim okullarına bakın birbirleri içinde. Oradaki öğretmenler, veliler öğrenciler büyük fedakarlık yapıyor. Depremin üzerinde 14 sene geçti daha okullaşmayı tamamlayamadık. Bizim verdiğimiz değer, fiziki yapıdan da ortaya çıkıyor. Düzce'nin eğitime verdiği önemin karşılığı 65.'liktir.”şeklinde konuştu.

Haber: S. KAŞKIR