İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından düzenlenen ve bu sene 8’incisi gerçekleştirilecek olan Beton Kano Yarışması için hazırlıklar ara verilmeden sürüyor.

Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan ve 15 Mayıs’ta İTÜ Gölet’te yapılacak olan yarışmada yer alacak olan beton kanoların testlerine başlandı.



Kanoların denge, tasarım ve batmama gibi özelliklerinin göz önüne alındığı yarışma öncesi yeni tasarımlarını Muncurlu Gölet Park’ta deneyen öğrenciler yarışma öncesi son tetkikleri yaptı.

Düzce Üniversitesi’nin daha önce 2 kez katıldığı ve ilkinde birincilik, ikincisinde ise dördüncülük kazandığı yarışmaya, 3’üncü kez katılan Düzce Üniversitesi, yeniden birinci olmayı hedefliyor.



“Bölümümüz çok iddialı”

Yarışma için iyi hazırlanıldığını belirten Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar şunları söyledi:

“İnşaat mühendisliği bölümümüz özellikle beton kano tasarımında ve geliştirilmesinde çok iddialı.  İTÜ gölette yapılan yarışmalarda derecelerimiz var. Bu yıl yine 15 Mayıs’ta yaklaşık 17 üniversite ile yarışacağız. Bu yıl ki tasarımımız yine öğrencilerimize ait. Hocalarımızın liderliğinde gerçekleştirdikleri malzeme ile ilgili ARGE çalışmalarını da yine kanolarına yansıtarak denge, tasarım, batmazlık çerçevesinde yarışacaklar. Dün suya indirildi kanoları, bugünde ilk denemeleri yapıyorlar. 15 Mayısta da İTÜ’de yarışacaklar.”



“İlk katıldığımızda 1.lik aldık”

Bu yarışmanın 8’inci kez düzenlendiğini belirten Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, daha önce alınan başarıları ve hedefleri açıkladı:

“Beton kano yarışması İTÜ’de 8 yıldır düzenleniyor. Biz de 3’üncü defa yarışmaya katılacağız. Toplamda 20 üniversite katılıyor. Düzce Üniversitesi en genç üniversite olarak yer alıyor. İlk katıldığımızda 1.lik aldık 2. katıldığımızda ise 4.lük elde ettik. Şu anda kanomuzu yeniledik. İnşallah yine derece almak istiyoruz. 15 Mayısta Düzce’ye müjdeli haberle döneceğiz.



“Yoğunluğunu 2 kat düşürüp mukavemetini 3 kat arttırabiliyoruz”

Kullanılan betonun özellikleri hakkında da konuşan Şamandar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Beton hayatımızda birçok alanda kullanılıyor. Bu beton inşaatlarda kullanılan beton değil. Onun yarısı kadar yoğunluğunda 3 katı daha fazla mukavemetli. Betonu öyle bir geliştirdik ki inşaatlarda kullanılan betonun yoğunluğunu 2 kat düşürüp mukavemetini 3 kat arttırabiliyoruz. Bir hedefimiz daha var betondan can yeleği. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. İnşallah yakında güzel haberler vereceğiz. Malzeme konusunda DÜ olarak çok iyiyiz ekibimiz çok iyi hedefimiz ülkemize faydalı inşaat mühendisleri yetiştirmek.”



“Hedefimiz 1. Olmak”

İki senedir yarışmayaa katıldıklarını belirten Düzce Üniversitesi Öğrencisi ve Beton Kano Takım Kaptanı Fatih Adak, amaçlarının birinci olmak olduğunu vurguladı:

“Temel amacımız betondan çok hafif bir malzeme elde edip betonu yüzdürmekti. Bu yarışmaya 3. Katılışımız 2 senedir farklı başarılar elde ettik. Şu anda 19 takım hazırlanıyor. Çok kuvvetli ve tecrübeli üniversiteler var. Bu sene de hedefimiz 1. olmak.”

Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: E.K.DURSUN