Büyük tartışma yaratan ve bu nedenle seçim sonrasına bırakılabileceği söylenen dershanelerin kapatılmasına ilişkin yasa tasarısı, önceki gece TBMM’ye sevk edildi.Kamuoyunda dershanelerin kapatılması kanunu çok tartışma yaratacak maddelere sahip. Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) sil baştan örgütlenmeyi başlatacak olan teklif birçok idarecinin görevinin sona ermesine sebep olacak.
MÜDÜRLERİ VALİ ATAYACAK
Okul müdür ve müdür yardımcılarını atama yetkisi il milli eğitim müdürünün teklifi ile valiye verilecek. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların görevleri, ‘hiçbir işleme gerek kalmaksızın’ sona erecek. Bu durumda olan 100 bin okul müdürü bulunuyor.
DERSHANE ÖĞRETMENİNE ATAMA
Dershanelerde çalışan öğretmenler, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almamak, çalıştığı işyerinde sigorta primleri ödenmiş olmak, çalışma süresi 1 Temmuz 2015 itibarıyla en az 6 yıl olmak şartıyla bakanlık kadrolarına alınabilecek. Öğretmenler, KPSS’ye girmeyecek ancak mülakatla atanacak. Atanacakları illere MEB’in karar vereceği öğretmenler, sağlık özrü hariç 4 yıl süreyle başka hiçbir ile tayin isteyemeyecek. Bu şartları sağlayan dershane öğretmenlerinin, tüm dershane öğretmenlerinin beşte birinden az olduğu biliniyor. Düzenleme ile 40 bini aşkın öğretmen işsiz kalacak.
TALİM TERBİYE’DE REVİZYON
Tasarı ile Talim Terbiye Kurulu’nun görevleri de daraltılıyor. Talim Terbiye Kurulu “karar” organı olmaktan çıkarılıp “inceleme” organı yapılıyor. Yapılacak incelemelerde bakanın görüşüne sunulacak. Talim Terbiye’de sadece eğitim kökenli akademisyenler görev alabilirken artık tüm akademisyenler görev alabilecek.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bazı bakanlık kadroları da kapatılacak. Düzenleme ile 615 personel, “havuz” olarak bilinen “bakanlık müşavirliği” ve “eğitim uzmanlığı” kadrolarına atanarak, fiilen görevden alınmış olacak.
SORU İŞARETİ ÇOK
Eğitim sisteminde adeta taşları yerinden oynatacak tasarı ile ilgili çekinceler de oldukça fazla. Atamalarda özellikle mülakat ifadelerinin yer alması eğitim çevrelerinde rahatsızlık yarattı. Mülakatın kayırmaya uygun bir sistem olması ilk başta dile getirilen rahatsızlık olarak dikkat çekiyor. Müdürlerin Vali tarafından atanacak olması da ayrıca bir çekince gibi görülüyor. Düzce gibi sürekli valisi değişen bir ilde valinin atamasının ne kadar isabetli olacağı da soru işaretleri yaratıyor.
Onaylanana kadar birçok tartışmaya sebep olacağı açık olan tasarının mecliste görüşülmesinin 30 Mart seçimlerinin ardına bırakılması bekleniyor.