Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Sezer Güngör, TÜBİTAK’ın “2209/A - Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destek Programı” kapsamında “Çok Amaçlı 6 DOF (Degree of Freedom) Stewart Platformu’nun Tasarımı, Modellenmesi ve Eş Zamanlı Simülatör Olarak Kullanılması” adlı projesi ile desteklenen projeler arasına girmeyi başardı.

PROJENİN İÇERİĞİ

Proje hakkında bilgiler veren Sezer Güngör; “Stewart Platform Mekanizması alt kısmı hareketsiz bir plakaya bağlı, üst kısmı ise uzaysal hareketi sağlaması amacıyla hazırlanmış bir uç işlevciye bağlı altı adet doğrusal tahrik elemanından oluşan, üç öteleme ve üç dönme hareketi yapmaya imkân veren paralel bir mekanizmadır. Paralel mekanizmalar ilk kez ortaya çıkışından itibaren birçok kullanım alanı bulmuştur. Çoğunlukla uçuş simülatörlerinde kullanılmakla beraber, titreşim sönümleyici olarak, büyük teleskoplarda teleskop aynasının hassas olarak konumlandırılmasında, uydularda ve tıp sektöründeki birçok robot destekli cerrahi alanda kullanılmaya devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

TASARIM VE ÜRETİM AMAÇLANIYOR

Güngör; “Bizim projeden hedeflediğimiz amaç ise, tüm bu alanlarda ortak olarak kullanılabilecek ve sürekli geliştirilebilecek bir Stewart Platformu’nun tasarımını ve üretimini yapmaktır. Proje, Üniversitemiz Cumayeri Meslek Yüksekokulu CAD/CAM Araştırma Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Sistemin tasarımı ve simülasyonu SolidWorks ve SimMechanics programları yardımıyla hazırlanmıştır. Bundan sonraki süreçlerde sistemin optimum şekilde iyileştirilebilmesi için çalışmalar yapılacak, sistem son şeklini aldıktan sonra üretim aşamasına geçilecektir. Solid Works-Matlab-Sim Mechanics programlarından faydalanılarak 6 Serbestlik Derecesine sahip bir Stewart Platformu’nun tasarımının ve üretiminin yapılması amaçlanmaktadır.” dedi.

BİRÇOK KİŞİNİN EMEĞİ VAR

Projenin ortaya çıkmasında birçok kişinin emeği olduğunu belirten Sezer Güngör; “Projeyi, bu yaz staj gördüğüm Türk Hava Yolları Teknik A.Ş’de tanıştığım teknisyen Cevher Sunguray ve Düzce Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Öztürk eşliğinde tasarlayarak son halini almasını sağladık. Bu süreçte bana yardımcı olan Danışmanım Doç. Dr. Ali Öztürk’e, projeye yardımcı olan Cevher Sunguray’a, laboratuvar kullanımı için yardımlarını esirgemeyen Cumayeri Meslek Yüksekokulu CADCAM Laboratuvar Sorumlusu Öğretim Görevlisi Engin Nas’a, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nedim Tutkun’a teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

 

Haber: C. ÜSTÜNER