Bolu Doğa Okulları Öğrenci Meclisi’nin hazırladığı “Kariyer Günleri” programı kapsamında, Bolu Doğa Okulu öğrencileri ilk olarak Öncü Kültür, Eğitim ve Öğretim Vakfı ile Düzce ve Bolu Doğa Okulları Kurucusu başarılı işadamı Önder Tonyalı’dan, bir ömrün deneyimini ve bir insanın, güvenilir olursa neler yapabileceğinin başarılı öyküsünü dinledi.

Okulun kapısından giren Tonyalı beklemediği bir sürprizle karşılaştı. Öğrenciler Tonyalı’yı çiçekle karşıladı.



Bolu Anaokulu öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan Tonyalı, hepsiyle kucaklaşarak yanaklarından öptü.



Öğrenci Meclisi olarak hazırlanan programın sunuculuğunu Öğrenci Meclisi Başkanı Hazar Özer ve Yardımcısı İlknur Öncü üstlendi. Program Tonyalı’nın hayatının izlenmesi ile başladı. Okulun farklı yaş gruplarından öğrenciler tarafından Tonyalı için yazılan şiir ve yazılar okundu.





Bolu Doğa Anaokulu 5 yaş grubu öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Önder Dedemiz” adlı çalışma ve şarkının söylenmesinin ardından Öncü Kültür, Eğitim ve Öğretim Vakfı ile Düzce ve Bolu Doğa Okulları Kurucusu Önder Tonyalı, duygu, düşünce ve deneyimlerini paylaşmak için öğrencilere hitap etti.

“Özür dilememek için özürlü iş yapmayın”
Tonyalı sözlerine başlamadan önce, hazırlanan programın, hayatının dönüm noktalarından birini yaşattıklarını kaydederek çok duygulandığını belirtti. Yaşadığı mutluluk ve duygu, sesinden de anlaşılan Tonyalı, başarının temel sırrını paylaştı: “İnsanlar her şeyden önce ifade edebilirlerse başarılı olurlar. Hiçbir şeyden çekinmenize gerek yok başarının birinci sırrı kendini ifade edebilmektir. Her ağzınızdan çıkan cümleyi düşünerek ve düzeltme gereği duymadan, özür dileme gereği duymadan söyleyin. Bunu felsefe haline getirseniz, özür dilememek için özürlü bir iş yapmamanız gerekir. Ama mecbur kaldığınızda özür dilemesini de bilin. Özür dilemek de bir erdemdir” dedi.

“Güvenilir insan olun”
Bugünlere kolay kolay gelmediğini ve küçük birikimlerle buralara kadar geldiğini belirten Tonyalı güvenilir insan olmanın başarılı insan olmaktaki faktörünü şu cümlelerle ifade etti: “Buradaki temel felsefe de güvenilir olmaktır. Size insanlar güvenmeli. Güvenirli olabilmek için de attığınız her adımı hesaplayarak, ağzınızdan çıkan her kelimeyi düşünerek söyleyerek, özür dilemeyerek ve sözünüzü tutarak yapabilirsiniz. Simit bile satsanız en ciddi şekilde en usulüne uygun yapın bırakın gülsün başkası. Güvenilir olursanız krediniz olur.”
 
“Mesleğinizi sevin”
Tonyalı konuşmasını şöyle tamamladı: “Eğer siz mesleğinizi seviyorsanız, acılı zamanlarınızda, en kritik noktalarınızda bile ünlü tiyatro sanatçısı gibi sahneye çıkıp oyununuzu oynayabiliyorsanız işte meslek aşkınız, ciddiyetiniz, başarılı olmamanız mümkün değildir. Bu isteseniz de olmaz yüreğinizden olacak planlayarak olunmaz bu. Bendeki de bu aşk Bolu Doğa Okulları’nın yapılışına kadar geldi” diyerek kişinin mesleğini de sevmesi gerektiğinin altını çizdi.



Program, Önder Tonyalı’ya çiçek ve tablo hediye edilmesiyle son buldu.