Veliler özgür olmalı
Eğitim-Bir Sen Düzce Şube Başkanı Ömer Faruk Çelebi, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilk kez uygulamaya konacak olan 4+4+4 eğitim sistemindeki eleştirdikleri noktaları sıraladı.
İlk olarak 60-66 aylık çocukların bu yıl ilk kez okulla tanışacak olması konusundaki görüşlerini aktaran Çelebi, “Geçen yıl kayıt döneminde 68 aylık olan çocuklar okula alınıyordu. Çünkü eğitim döneminin başlamasından dört ay sonra 72 ayı dolduruyorlardı. Şimdi bu süreç 2 ay geriye alındı ve 66 ay yapıldı. Bu noktada pek bir sıkıntı yok ancak. 60 ve 66 ay arasındaki çocukların okula başlama zorunluluğu veliler için sıkıntı yaratıyor. Bu 1 sene sarkıtılmalı yani 60-60 aylık çocuğu olan veliler okula gönderip göndermeme konusunda özgür olmalı. Sağlık kuruluşlarından rapor alma zorunluluğu kaldırılmalı. Bana göre 60-66 ay arası çocuklar okula gönderilmemeli” dedi.
Rapora bağlanmasını eleştirdi
4+4+4 eğitim sisteminin bu yıl ilk kez uygulanacak olması nedeniyle ilk yılın risk taşıdığını vurgulayan Çelebi, “Benim çocuğum olsa ben göndermem. Çünkü 60-66 aylık çocuklar için kritik bir süreç. Veliler ilk sene çocuğunu okula vermeyebilir. Biz bunun rapora bağlanmasını eleştiriyoruz. Veli idarecilere dilekçe vererek çocuğunu okula göndermeyebilir ya da bir komisyon kurulur ve bu komisyon çocuğun okula başlayıp başlayamayacağına karar verir. Kimseye “60-66 aylıksa çocuğun gönder” şeklinde bir dayatma yapılmamalı. Ancak şuanda öyle bir zorlama var. Eğer rapor almadan göndermedikleri takdirde veliler günlük 15 TL gibi bir ceza ödeyecek. Göndermemeye devam ederse ise hapis cezasına çevriliyor. Bunlar hoş şeyler değil.” şeklinde konuştu.
Sabahçı-öğlenci karmaşası
Yeni uygulamada sabahçı-öğlenci şeklinde verilecek eğitimlerin sabahçı öğrencilerin çok erken saatte okula gidecek olması ve öğlenci öğrencilerin ise geç saatte okuldan çıkacak olması nedeniyle eleştirilmesi konusuna da değinen Çelebi, “Normalde 4+4+4 hazırlanırken 2. kademe öğrencilerin yani ortaokul öğrencilerinin sabahçı olması planlanıyordu. Ancak böyle olursa ilk kademe öğrenciler yani ilkokul öğrencileri öğlen girip akşam geç saatte okuldan çıkacak. Şimdi nasıl bir uygulama yapacaklar bilmiyorum. Bu eğitim sistemi aynı yaş grubundaki çocukların aynı anda eğitim görmesini amaçlıyor. Şimdi buna uyulması gerekiyor. Eğitim dönemi başladığında sistemin nasıl işlediğini hep beraber göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Öğretmenle eğitim mi verecek yoksa...
Türk Eğitim Sen Düzce Şube Başkanı Osman Çakmak ise 4+4+4 yasası ile okula başlama yaşının 60–66 ay aralığına çekilmesi nedeniyle öz bakım ihtiyaçlarının karşılayamayan öğrencilerin okula geleceğini ifade ederek, “40 kişilik sınıflarda eğitim veriliyor. Öğretmenler kalabalık sınıflarda eğitim mi verecek yoksa öğrencilerin öz bakım ihtiyaçlarıyla mı ilgilenecek.” diye konuştu.
Sıkıntılar üst derecede olacak
Sistemin gerekli alt yapısı hazırlanmadan oluşturulduğunun altını çizen Çakmak, okula başlama kararının velinin inisiyatifine bırakılmasını doğru bulmadıklarını belirterek “Fiziki ortam ve mevcut alt yapı olmadan hazırlandığı için sıkıntılar üst derecede olacak.” dedi.
Öte yandan Talim ve Terbiye Kurulu 4+4+4 sistemine göre müfredat hazırladı. 60 aylıkları okula alıştırmak amacıyla ilk 3.5 ayda kes-yapıştır, sek sek ve 7 taş gibi oyunlar müfredata alındı.
Yeni müfredatla ilgili de görüşlerini aldığımız Türk Eğitim Sen Düzce Şube Başkanı Osman Çakmak, “Takip ettiğim kadarıyla çocuklar kalemi ellerine nisan ayında almaya başlayacak. Öğretmenler okuma yazmayı nisan-mayıs gibi öğretmeye başlayacak. Öğrenciler tam alışkanlık kazandığında araya yaz tatilinin girmesiyle unutacak. Bu kez öğretmen eylül ayında yeniden öğretmeye başlayacak.” dedi.

Haber; C. ÜSTÜNER