Eğitim seviyesinin her zaman tartışıldığı Türkiye’de yaşanan bazı olaylar, eğitimde seviye düşüklüğünün nedenini ortaya koyuyor. Öğrenciler, istemedikleri halde istemedikleri okullara gitmek zorunda kalıyor. Üstelik not ortalaması yüksek olduğu halde.

Düzce Yeşilçimen Mahallesi’nde yaşayan iki çocuk annesi Emriye Ozan’ın 14 yaşındaki oğlu Mertcan Ozan da 5 kere tercih yaptı ama hepsinde de okullara yerleşemeyerek açıkta kaldı. Mertcan’ın psikolojisi ise notu iyi olmasına rağmen yerleşemeyince bir hayli bozuldu.

“Ortalaması bu kadar yüksek olan bir öğrenciyi ben başarısız olarak görmüyorum”
Yaşadıkları sıkıntıyla ilgili açıklamalarda bulunan Emriye Ozan şu ifadelere yer verdi:

“Eksik yaptığımız hiçbir şey yok. Biz meslek lisesi ve imam hatibe gitmesini istemediğimiz için tercihimizde onlar yoktu. 5 tane seçim hakkımız vardı ve 5 seçimimizi de yaptık. Bütün kağıtlarımız da yanımızda. 5 kere seçim yaptığımız halde benim çocuğum hiçbir yere yerleşemedi. Biz düz lise diye tabir edilen anadolu liselerine tercihte bulunduk. Benim çocuğumla birlikte 200’e yakın öğrenci vardı ve diğerleri liselere yerleşirken benim çocuğum yerleşemedi. Benim çocuğumun ortaokuldaki bütün yıllarda not ortalaması 75’in üzerindeydi. Ortalaması bu kadar yüksek olan bir öğrenciyi ben başarısız olarak görmüyorum. Bütün öğrenciler okullara yerleşti ve okul kıyafetlerini aldı ama benim çocuğum okula yerleşemediği için kıyafet bile alamadı.”

Hiçbir okula yerleşemeyen Mertcan Ozan da mağdur olduğunu söyleyerek “Bütün öğrenciler okullara yerleşti, kıyafetlerini bile aldı. Ben hangi okula yerleşeceğimi bile bilmediğim için kıyafet alamadım. Üniversiteye gitmek istediğimden teknik ve imam hatip liselerine gitmek istemiyorum. Çünkü hedeflerim var ve yerleşemediğim için psikolojim çok bozuldu” diyerek yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.  


Haber: M. AYDIN