Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 eğitim sistemi ile eğitim alanında reform yapılmıştı. Bu reform ile ilk ve ortaokul öğrencilerin farklı fiziki alanları kullanmaları öngörülmüş ve İmam Hatip Liseleri’nin ortaokul kısmının açılmasına karar verilmişti.

8 yıllık zorunlu eğitim sisteminde ilk ve ortaokul öğrencileri aynı binayı kullanıyordu. Oysa yeni sistemde bahçe, kantin, tuvalet dahil tüm fiziki alanların ayrı kullanılması gerekiyor. Hala prefabrik binaların kullanıldığı Düzce’de depremden sonra özellikle kalıcı konutlarda yapılan okulların da bu kurala uyum sağlaması pek mümkün olmadı. Bu nedenle okulların birçoğu eski sisteme göre eğitime devam ediyor. Bazı okullar ise ikili öğretimle bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor.
Kanunla birlikte İmam Hatip Liseleri’nin ortaokul kısmının da açılmasına izin verilince fiziki mekan yetersizliği ayyuka çıktı. Öyleki Düzce’de aynı bina içinde 3 farklı okul bir arada eğitim-öğretime devam ediyor.

Kalıcı konutlarda yer alan Bilgi İlkokulu, Bilgi Ortaokulu ve Hafız Hasan Şen İmam Hatip Ortaokulu aynı binayı kullanıyor. Bünyesinde iki farklı okulu barındıran okulda öğretmenler odası bölünmüş, Katları okullara göre paylaşılmış durumda. Öğrenciler için İstiklal Marşı törenleri bile ayrı yapılıyor ve öğrencilerin bir kısmı yangın merdiveninden bir kısmı ise normal merdivenlerden sınıflarına geçiyor. Benzer bir durum Yüzüncü Yıl İlk ve Ortaokulu ile Zahidül Kevseri İmam Hatip Ortaokulu için de geçerli.

Sürekli Vali ve Milli Eğitim Müdürü değiştiren Düzce yasanın çıkması üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen henüz somut bir adım atamamış gözüküyor. Veliler, öğrenciler ve öğretmenler ise bu karmaşanın bir an önce bitmesi ve sadece eğitim-öğretime odaklanmak için sabırsızlanıyor. Fiziki anlamda sınıfta kalan Düzce’nin sınavlarda başarısız iller arasında olması pek de şaşırtıcı olmuyor.