Üniversiteye girişte ilk aşama olarak uygulanan YGS, geride kaldı fakat sınav hakkında tartışmalar sürüyor. ÖSYM’nin açıkladığı sonuçlara göre öğrencilerin başarı seviyeleri ile ilgili vahim sonuçlar gözler önüne serildi. Öğrencilerin sınavdaki başarı oranlarının düşük olması hakkında Türk Eğitim-Sen Düzce Şube Başkanı Osman Çakmak açıklamalar yaptı. Çakmak, ‘Milli Eğitim Bakanlığı boş işlerle uğraşmaktan vazgeçmeli’ diyerek bakanlığın yeni nesle dair projesinin olmadığı eleştirisinde bulundu.

TÜRKİYE TÜRKÇE’DE SINIFTA KALDI
Çakmak, ilk olarak Türkçe ’deki 40 soruda ortalama 15.90’lık sonuç için Türkçe’nin en iyi bilinmesi gereken ders olması gerektiğini fakat Türkiye’nin Türkçe’de sınıfta kaldığını söyledi.

KALİTE ÇITASI DÜŞTÜ
YGS’deki başarı rakamlarında 2010 yılından itibaren süregelen düşüş olduğunu belirten Çakmak, 8 yıllık zorunlu eğitimde ortaokullarda, 12 yıllık eğitimde ise liselerdeki kalitenin yok olduğunu ifade etti. Çakmak, bu uygulamanın öğretmeni öğrenciyi geçirmek için kalite çıtasını düşürmeye ittiğini dile getirdi.

ANADOLU LİSELERİ KAPANDI
Bakanlığın tüm liseleri Anadolu Lisesi yapmasının Anadolu liselerinin kapandığı anlamına geldiğini aktaran Çakmak, belirlenen yöntemle seçkin liselerin başarı oranlarını düşürdüğünü paylaştı.

MİLYONLAR SOKAĞA ATILDI
Fatih projesiyle milyon liraların sokağa atıldığını söyleyen Çakmak, projenin iğne ucu kadar faydasının olmadığı kaydetti.

BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMASINLAR
Çakmak, eğitimdeki sorunların ortadan kaldırılması için çözüm önerisini anlattı. “Milli Eğitim Bakanlığının öğrencilerin gelişimini kısıtlamayacak sistem oluşturması gerekiyor. Boş işlerle uğraşmaktan vazgeçmeliler. Siyasi kadrolaşma yasalarıyla boğuşuyorlar.”

ÜRETEN İNSAN İSTEMİYORLAR
Hükümeti ‘İdareci atayacak yasalar çıkarmakla meşguller’ söylemiyle eleştiren Çakmak, bir de vahim iddiada bulundu. Çakmak, hükümetin düşünen, üreten insanlar istemediğini, eğitim sisteminin bu yapıya hizmet ettiğini aktardı.

Haber:Y.SEVER