İl Genel Meclisi tarafından teknik rapor alınarak boşaltılan ve başka bir okulun bünyesinde ikili eğitim yapan Akçakoca Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun akıbeti ile ilgili İl Genel Meclisi incelemede bulundu.

Her gün taşındıkları okula 1,5 kilometre yolu yürüyerek gitmek zorunda kalan Öğrencilerin ulaşım sorunu ve eski okulun yerine yeni bina yapılıp yapılmayacağı ile ilgili olarak Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmet komisyonu ve Plan ve Bütçe Komisyonu ortak bir rapor hazırladı.

Milli Eğitim'in kararı uygun

Raporu okuyan Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmet komisyon başkanı Hasan Güven, okulla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğünün aldığı kararı uygun bulduklarını belirtti.

Güven, “İki Komisyon üyelerimizle yapmış olduğumuz inceleme ve araştırmalar sonunda okulun teknik rapor doğrultusunda boşaltılmasına Milli Eğitim Müdürlüğünce karar vermiştir. Yine Milli Eğitim Müdürlüğü'nce teknik elemanların vereceği rapor doğrultusunda çalışma yapılacaktır. Okulun yeniden yapılması söz konusu olduğunda ya aynı yere ya da şuanda üzerinde çalışılan hayırsevere ait olan alan üzerine yeni 8 derslikli okul binasının yapımı planlamaya sari olacaktır denildi. Bizler iki komisyon üyeleri olarak Milli Eğitim Müdürlüğü'nün almış olduğu bu kararı uygun buluyoruz ve katılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Raporun okunmasının ardından söz alan Meclis Üyesi Ergin Özensel, 'il özel idaresinin okul yapımı ya da onarılmasında sorumlu değil' gibi bir algının olduğunu ve bunun yanlış olduğunu ifade ederken, söz konusu okul için biran önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Biran evvel yapılmalı

Özensel, “ Bu konunun çok iyi incelendiğini biliyorum. Ne olursa olsun biran evvel gerçekleştirilmeli. Çok sürüncemede bırakmaya gerek yok. İstenirse bir dahaki yıla açılışı sağlanabilir. Üniversite yıkılma kararı vermiş ama biran evvel yapılmalı.”dedi.

Raporlar birbiri ile uyuşmuyor

Meclis üyesi İbrahim Bilgin ise söz konusu okulla ilgili 4 farklı raporun hazırlandığına dikkat çekti.

Bilgin “Okulla ilgili Akçakoca Belediyesinin bir incelemesi var, Düzce Özel İdaresinin bir incelemesi var, bayındırlığın ve üniversitenin incelemesi var. bu 4 incelemenin toplamı İstanbul'a gönderiliyor. Oradan gelen cevaba göre birbiri ile uyuşmadığı sonucu veriliyor. Şuanda il özel idaresinin tekrar inceleme isteyip yaptırması gerekiyor. Bazı araştırmalarda okulun yıkılması, bazısında tamir edilmesi, bazısında da yeni bir yere taşınması isteniyor.”derken yeni bir arsa alınarak okulun yapılmasının daha doğru olacağını savundu.

En Fazla Bütçeyi Milli Eğitime Ayırdık

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Çalışkan ve İl genel Meclisi Başkanı Muzaffer Bülbül, Ergin Özensel'in il özel idaresinin okul yapımı ve onarımı ile ilgili yaptığı açıklamalara katılmadıklarını söyledi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Çalışkan “Milli eğitimle ilgili ciddi projelerimiz var. özellikle milli eğitim kendisinin planladığı 34 tanesiyle ilgili güçlendirme ve kentsel dönüşüm kanunu kapsamında projeler tamamlanmak üzere. Bu yıl 34. tane. Öncelikte kat yüksekliğine tehlike durumuna göre belirlendi.bunun dışında 15 tane okulunda ihalesi yapılıp başlanacak. Prefabrik okullarımızın kaldırılması gerekiyor. Meclisimiz en fazla bütçeyi de milli eğitime ayırdı.

Tartışmaların ardından rapor oy birliği ile meclis üyeleri tarafından onaylandı.

Haber: S. KAŞKIR