Çerkezler, ana dillerinin üniversitelerde okutulması için YÖK’e başvurdu. YÖK, Türkiye’de yaşayan 6 milyonu aşkın Çerkez’i temsil eden 57 derneğin üst kuruluşu olan Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) başvurusuna olumlu yanıt geldi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Çerkezler’in yoğun olarak yaşadığı Samsun ve Kayseri’deki üniversitelerde bölüm açılabilmesi için çalışma başlattı.

Kafkas Dernekleri Federasyonu, hükümetin Kürt açılımının ardından Mardin Artuklu Üniversitesi’nde açılan Yaşayan Diller Enstitüsü’nden cesaret alarak, YÖK Başkanı Özcan’dan Çerkezce bölümü talebinde bulundular. Federasyonca YÖK’e sunulan dilekçede, “Avrupa ve Amerika’da birçok üniversitede Kafkas dillerine ait bölümler mevcuttur.

Türkiye’deki üniversitelerimizde bu dil ve edebiyatlarına ait bölümlerin bulunmaması, bilim adına çok ciddi bir eksikliktir” denildi. Özcan’ın talebe olumlu yanıt verdiği ve Çerkezler’in yoğun olarak yaşadığı Samsun ve Kayseri’deki üniversitelerde Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünün açılabileceğini söylediği öğrenildi. Özcan’ın Çerkezce bölümü için adres gösterdiği 19 Mayıs Üniversitesi’ninse Kafkas Dilleri ve Edebiyatı Bölümü açmak için düğmeye bastığı belirtildi.