Hayri Sivrikaya Hastanesi  Psikoloğu Buşra Ceylan, 25 Ocak günü karne alacak öğrencilerin psikolojileri ile ilgili aileleri uyardı.
Çocukları tehdit etmeyin
Ceylan, kötü karne getiren öğrencilere ılımlı yaklaşılması gerektiğinin önemine dikkat çekerken, çözüme öğrenci ve velinin birlikte varması gerektiğini vurguladı.
Ceylan, “İntihara kalkışan, evden kaçan çocuklar ya da karne üzerinde notlarını değiştirmeye çalışan çocuklar… Her yıl karne zamanı bu tür olayları duyarız, okuruz hatta yaşarız. Bunun nedeni, ne yazık ki anne ve babanın yanlış tutumlarıdır. Anne babalar "kötü not alırsan..." ya da "kötü karne getirirsen..." diye başlayan cümleler ile çocuklarını tehdit etmekte, çocuklarını korkutmaktadırlar. Bu üzücü olayların yaşanmaması için anne ve babalara bazı görevler düşmektedir. Karne veli için sürpriz olmamalı. Eğer böyle oluyorsa, çocukla aile arasında ki iletişimde sorun var demektir. Ailenin öğrenciyi yıl boyu belli kalıplara sokmadan ve baskı kurmadan takip etmesi gerekir.” Dedi.
Ceza ya da ödül vermeyin
Kötü karne getiren çocuğun ailesinin “ bunda bizim de payımız var mıdır” diye önce kendilerini, sonra çocuğu, çevreyi ve okulu sorgulaması gerektiğini belirten Ceylan, gerektiğinde yardım alınması gerektiğini ifade etti.
“Başarısızlığın sebebini bulmalı daha sonra çocukla birlikte bu nedenleri ortadan kaldırmak için çözüm yolları aranmalıdır. Gerekli durumlarda profesyonel yardım alınmalıdır. Peki, ebeveynler karnesinde zayıf not getiren çocuğuna nasıl davranmalıdır?"Hayatta başarı her zaman okuldaki başarıyla doğru orantılı değildir” kötü karne yaşamsal bir sorun değildir! Yaşamsal sorun şeklinde algılamak durumun daha karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hale gelmesine neden olur. Ceza ya da ödül vermeyin! İyi notları övün. Kötü karneyi cezalandırmayın. Bunun yerine sebeplerini araştırın ve onun yanında olduğunuzu hissettirin.Çocuğunuzun başarısızlığındaki nedenleri birlikte araştırın ve onun da düşünmesin sağlayın! Bunu yaparken çözüm konusunda daha fazla sorumluluk alacaktır.”
Tatil nasıl değerlendirilmeli?
Tatili pişmanlıklarla, eleştiri veya suçlamalarla geçiren çocuğun yeni öğretim yılına olumlu başlamasının zor olduğunu söyleyen Ceylan, çocuğun motive olmasının başarıya ulaşmasına yardımcı olacağını vurguladı.
Ceylan, “ Çocuğunuzla iletişiminizi geliştirmeye ve onunla olabildiğince çok vakit geçirmeye özen gösterin. Belki de o, artık sizin küçük çocuğunuz değildir. İhtiyaçları ve beklentileri değişmiş, içinde fırtınalar kopan bir genç olmuş olabilir. Bu gerçekle onu yeniden keşfetmeye çalışın. Çocuğunuzun tatilde iyi bir şekilde dinlenmesini ve sizinle kaliteli zaman geçirebilmesini sağlayın. Tatilde ailenin bir araya gelmesi için fırsatlar yaratın. Özellikle ergenler için aile törenleri gereklidir.Çocuğunuzun sosyalleşme sürecini ve kişilik gelişimini de desteklemek amacıyla ilgileri doğrultusunda sportif ve sanatsal aktivitelere yönlendirin. Yaşıtlarıyla birlikte olabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlere katılımını sağlayın.” Dedi. 

Haber: H. İŞCAN