Karadeniz'in can damarı, Düzce'de de en önemli gelir kaynağı olan fındıkta istenen fiyatlar bir türlü oluşmadı. Rekolte azlığına bağlı olarak "Fiyatlar çok yüksek olacak" açıklamaları ile umutlanan üreticiler, 15 TL'yi mumla arar oldu. Geçen sezon sütten ağzı yanan yetiştiricilerin önemli kısmı, bu yıl fındığını emanete vermeye yanaşmazken, buna karşılık fiyatların 10.5 TL civarında çakılı kalmasına anlam veremiyor. Kendilerini temsil eden birliklerden mağduriyetlerinin giderilmesi için çıkar yol bekleyen üreticiler, devletin fiyata müdahale etmesi noktasında girişimlerde bulunulmasını istiyor. Tekelleşme ve emanete verilen fındığın fiyatı düşürdüğünü savunan ziraat odalarından ise son dönemde art arda büyük firmalara çağrılar yapılıyor.
"FINDIK FİYATLARININ BU SEVİYELERDE OLMASI MANİDARDIR"
Son olarak 2016 yılı için 468 bin ton olarak tahmin edilen fındıkta rekoltenin 420 bin tona inmesi üzerine bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu üretimde yüzde 35 düşüş demektir. Biz üretimde en az yüzde 30 gerileme görüleceğini vurgulamıştık. Bu şartlar altında fındık fiyatlarının bu seviyelerde olması manidardır. Üreticimizi muhakkak daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Uyarıları dikkate almayan ürününü emanete bırakan üreticimiz, diğer üreticilerimize de zarar veriyor. Bu kadar düşük rekolteye rağmen fiyatların artmadığını görüyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi hem fındıkta yapısal sorunların çözmesi hem de fındık fiyatlarının üreticiyi tatmin edeceği, makul düzeye gelmesi noktasında devlet politikası olmak zorunda. Aksi takdirde bu tartışmaları yapmaya uzun yıllar devam ederiz. Olan sektöre ve Karadeniz çiftçisine olur. Karadeniz’den göçü de önleyemeyiz.” dedi.
"SİZİN İŞİNİZ SADECE MONTAJCILIK YAPMAK MIDIR?"
Yerli sermayeyi bu alana yatırım yapmaya davet eden Bayraktar, şöyle devam etti: “Büyük şirketlerimiz bu ülkede uyuyor mu? Niçin fındığa yatırım yapmazlar? Anlamakta güçlü çekiyorum. Karadeniz’de milyonlarca vatandaşımızın ekmek parası olan bu üründen para kazanmazlar da niçin bu ürünü yabancı firmaların tekeline bırakırlar? Sizin işiniz sadece montajcılık yapmak mıdır? Yabancı ülkelerden döviz ödeyerek getirdiğiniz yedek parçaları montaj yapıp satmak mıdır? Niçin hiç ithalat yapmadan işleyip dünya piyasalarına ihracat yapacağınız böyle bir ürüne yatırım yapmazsınız? Değerli işadamlarımız şunu iyi bilmeli ki, üreticimiz çocuklarını evlendirdiklerinde hazırladıkları çeyizleri sizlerin fabrikalarınızda üretip, satıp para kazandığınız ürünlerle oluşturuyorlar. Bu üreticinin sizin üzerinizde de hakkı var. Gelin hep birlikte Karadeniz çiftçisine sahip çıkalım. Milyonların sesine kulak verelim.”