Düzce Valisi Zülkif Dağlı Valilik makam toplantı salonunda Mesleki Eğitim Merkezi (çıraklık eğitim merkezi) ile ilgili basın açıklamasında bulundu.
Çıraklık eğitiminde son yıllarda düşüş yaşandığını ifade eden Vali Dağlı, 6764 sayılı Kanun ile birlikte Çıraklık Eğitim Sisteminde köklü değişiklikler yapıldığını hatırlattı. Esnaf-sanatkârların çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerin Ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle mesleklerini öğrenmelerinin yolunun açıldığını ifade eden Vali Dağlı, kanun kapsamında yapılan değişikliklerden söz etti.

Vali Dağlı, “Mesleki Eğitim Merkezleri (bilinen adıyla Çıraklık Eğitim Merkezleri) örgün eğitim kapsamına alınarak çıtak öğrencilerin 12 yıllık zorunlu eğitim için lise diploması alabilmelerine imkân sağlanmıştır. Mesleki Eğitim Merkezlerine başvuran ve işletmelerle sözleşme imzalayan öğrenciler Devlet tarafından sigortalanarak devlet desteği almaya başlayabilecektir. Asgari ücretin net tutarının en az %30’u oranında aylık ücret alabileceklerdir. İşveren tarafından ödenecek bu ücretin 3/2 si Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından işverene katkı olarak ödenecektir. Öğrenciler 27 meslek alanında 140 meslek dalından herhangi birine kayıt yaptırabileceklerdir. Haftada 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 4 veya 5 gün işletmede işbaşında eğitim alabilecek, eğitim sonunda ustalık ve kalfalık belgesi alınabilecektir. Kendi işlerini kurduğunda KOSGEB’den 50 bin TL’lik hibe alabileceklerdir. İş Yeri Açma Belgesi alarak kendi işyerlerini açabileceklerdir. İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanabileceklerdir.” ifadelerini kullandı.