Her Çarşamba Öncü TV ekranında izleyicileriyle buluşan Yeşim Acar’la Hayata Dair programında bu hafta okul öncesi çocuklarda davranış bozukluklarının neler olduğu ve nasıl hareket edilmesi gerektiği konuşuldu. Ruhsal Sağlık Danışmanı Özge Kapısız, ailelere pratik bilgilerle, atılması gereken adımları anlattı. Programda ‘Aileler hangi davranış bozukluğunda çocuklarına nasıl yaklaşmalı? Ebeveynlerin doğru bildiği yanlışlar neler? Hangi hatalı yaklaşımlar ileride doğabilecek kişilik problemlerine zemin hazırlar?’ gibi temel sorular etrafında neler yapılması gerektiği hakkında ebeveynlere bilgiler verildi. Programın konuğu olan Uzman Psikiyatri Hemşiresi Özge Kapısız, konu üzerinde çalışmalarına başladığında yetişkinlerde meydana gelen davranışsal bozukluklarının temelinde kişiliğin temel yapı taşlarının oturtulduğu 0-6 yaş döneminde yaşananların oluşturduğunu fark ettiğini söyledi.

Kapısız davranış bozukluklarının neler olduğunu açıkladı. Kapısız konuyla ilgili olarak “Bir çocuğa yapmaması gereken şeyleri, fark edebilmesine rağmen ısrarla yapıyorsa bu davranışsal bozukluktur. Bu durum çocuğun imdat çığlığıdır.” Şeklinde konuştu. 

Çocuklarında davranışsal bozukluğu olan ailelere seslenen Yaşam Koçu Yeşim Acar, çocukların anne ve babalarının aynası olduğunu söyledi ve ilk önce anne ve babaların bilinçli olması gerektiğini vurguladı. Davranışsal bozukluğu bulunan çocuklarda okulun etkisiyle ilgili değerlendirmede bulunan Kapısız, çocuğun okula başlaması için gereken koşulları paylaştı. Kapısız, ”Çocuğunuzun kişilik özellikleri, yetiştiği çevre ve ebeveynin tutumları etkili olur. Erken okula başlamak bazı çocuklara iyi gelirken bazılarında içe kapanma veya yabancılaşma gibi olumsuz durumlara da sebep olabilir.” dedi. 

Haber:Y.SEVER