Türkiye genelinde Alil, aciz ve kendini ifade edemeyen kişilerin kayboluş şartları ve bulundukları durum itibariyle farklılık gösteren kayıpların araştırılması kapsamında ve kayıp zihinsel engellilerin bulunduklarında kendilerini ifade edemediklerinden dolayı kimlikleri tespit edilemiyor ve bu nedenle yakınlarına ulaşma çalışmalarında büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Bundan dolayı bir proje çalışması başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü, Toplum Destekli Polis Amirliği ve Olay Yeri İnceleme ve Kimlik tespit etme Şube müdürlüğü ekiplerinden faydalanarak bu kişilerin parmak izi arşivini oluşturuyor. Bu kapsamda Düzce’de de “kutup yıldızım olur musun?” isimli projenin startı verildi. Bugün Düzce Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek başvuru formunu dolduran ailelerinin, çocuklarının parmak izleri kaydedildi. Zaman zaman zorlanan emniyet personeli, sistemde çocukların parmak izi tanımlamasını yaptı.



Aileler, kendilerini ifade etmekte zorlanan çocuklarının kaybolduğunda ‘ne yapar’ endişesi taşıdıklarını ifade ederek emniyetin hayata geçirdiği projenin çok iyi olduğunu dile getirdi.Yeşil Düzce Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Eğitim Merkezi Müdürü Dilek Kar, 146 ağır ve orta düzey zihinsel engelli öğrenciyle çalıştıklarına dikkat çekerek projenin önemli olduğuna dikkat çekti.

“Amacımız daha güvenli bir dünya”

Kar, “Bu projeye biz de dahil olmaktan gerçekten çok mutluyuz. Sadece engelliler değil, yaşlılar bulunamayan kaybolan herkes için gerçekten çok güzel bir uygulama. Dövme gibi bazı uygulamalar yapılıyor. Ama bizim kurumlarımızın emniyetle yaptığı uygulama bize çok daha güvenilir geliyor. Onun için velilerimize bunu ilettiğimiz de çok memnun kaldılar. Düzce emniyet Müdürlüğü’ne çok teşekkür ediyoruz. Ara ara gerçekten kaybolan kendini ifade edemeyen çocuklarımız oluyor. Tabi bunlar okul çevresinde kaybolduğu için çok fazla sorun yaşamadık. Umarım yaşamayız da… Ama önlem almak en doğrusu. O yüzden her türlü önlemi almak ve çocuklarımızı daha güvenli bir dünyada yaşatmak amacımız.”diye konuştu.


“Tüm ilçe ve köylerimize ulaşmak istiyoruz”

Düzce Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Özbakır da bu konuda karşılaştıkları bir olaydan örnek vererek projeyi anlattı. Özbakır, “Kocaeli İzmit bölgesinden Düzce otogarına bir çocuk ulaştı. Çocuğumuzla ilgili Kayıp müracaatında bulunuldu vatandaşlarımız tarafından. Çocuğumuz hem dilsiz hem sağır kendini ifade edemiyor. Tek başına gelmiş Düzce’ye. Çocuğun ailesine ulaşmak için parmak izi aldığımızda, ailesi tarafından parmak izi verildiği ortaya çıktı. Çok seri bir şekilde kimlik bilgilerine ulaşıldı. Çok seri bir şekilde ailesine ulaşılarak aynı gün teslim etti. Bu neden kendini ifade edemeyen engelli çocuklarımız neden bu parmak izi konusu genelleşmesin diye düşündük. Sayın valimizin desteği ile bu projeye başlandı. Şuan Düzce genelimizde 3 bin çocuk var. Tüm ilçe ve köylerimize ulaşmak istiyoruz. Bu parmak izleri Türkiye genelinde görülecek. “dedi.

Kendini ifade edemeyen bireylerin yakınlarına ulaşmayı kolaylaştıracak bu çalışma ailelerin de oldukça işine yarayacak. 

Haber;S.KAŞKIR