Daha önce Öncütürk kolejine eğitim almak için gelen 6 depremzede genç kızın ardından Düzce El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü de depremzede 20 gence kapılarını açtı. Bugün 14-25 yaş arasında 20 erkek öğrencinin geldiği merkezde depremzede gençler, barınma ihtiyaçlarının yanı sıra mermer, gümüş ve ahşap işlemeciliği dallarında eğitim görerek meslek edinmeye çalışacak. 

Eğitim Merkezi yemekhanesinde öğrencilere “hoş geldin” diyen Düzce El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Aycan, 1999 yılında benzer sıkıntıları Düzce’nin de çektiğini hatırlatarak düzce valiliğinin ve sivil toplum kuruluşlarının Van’a yardım etmek amacıyla seferber olduğunu belirtti.

Aycan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Van Valiliği arasında yapılan görüşme sonrası Van'dan gelen depremzede gençlere el sanatları konusunda eğitim vereceklerini ifade etti.

Aycan,'' Tarım bakanlığımız ile Van valiliğimiz arasında varılan ortak mutabakat neticesinde Van’da bulunan siz değerli gençlerimizi tarım bakanlığımızın merkezinde bulunan eğitim merkezleri müdürlüklerinde eğitime almaya karar verdik. Ülkemizde 6 tane eğitim merkezi müdürlüğümüz var. Bunlardan biri de Düzce'de bulunuyor. Müdürlüğümüzde oyma, gravür, sedef, katma ve mobilya yapım tekniği bölümlerinden oluşan ahşap, sarraf sanayinin ihtiyaç duyduğu ara eleman açığını kapatmak için açılan gümüş bölümü ile taş ve mermer ocaklarında ara eleman açığını kapatmak amacıyla açılan mermer bölümü bulunuyor.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri'nin programlarına uygun şekilde eğitim verdiklerini kaydeden Aycan, eğitimin sonunda depremzede gençlere sertifika verileceğini de sözlerine ekledi.

Depremzede gençlerden Gökhan Aras ise Van depreminde evlerinin yıkıldığını, bu nedenle mağdur olduklarını belirterek, kendilerine bu zor zamanlarında kucak açan el sanatları eğitim merkezine teşekkür etti. 

Alacakları eğitimin gelecekte fayda sağlayacağını vurgulayan Aras,''Gümüş bölümü üzerine eğitim almak istiyorum. Burada alacağımız eğitimlerle ileride nasip olursa bir dükkan açmayı düşünüyoruz'' diye konuştu. 

Bir başka depremzede genç ise burada alacakları eğitimin kendilerine büyük avantaj sağlayacağını ifade etti.

Aycan, daha sonra depremzede gençlere el sanatları merkezini gezdirerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Haber; S. KAŞKIR