Eğitim İş Düzce  Şube Sekreteri Hüseyin Arslan, AKP’nin 2013 bütçesinin, geçmiş yıllardaki bütçeler gibi yeni zam ve vergilerden oluşacağı, emekçi ve yoksul halk kesimlerini daha da sefalete sürükleyeceğini üne sürdü.
Arslan,“Bütçeler sadece gelirler ve giderlerden oluşan bir bilanço değildir, siyasal iktidarın halka, emekçilere bakışını da yansıtır. Bu haliyle TBMM’de görüşülmekte olan 2013 bütçesi, yüzünü egemenlere sırtını halka ve emekçilere dönmüş tam anlamıyla bir yoksulluk bütçesidir. Bu bütçe halkın bütçesi değildir. Yer altı ve yerüstü kaynaklarımızı küresel sermayeye peşkeş çeken, ülke ekonomisini sıcak parayla ayakta tutan, üretimi değil tüketimi esas alan politikalar izleyen AKP hükümeti, neoliberal devlet anlayışı ile eğitim, sağlık, barınma ve çalışma hayatına yönelik kamu hizmetlerini özelleştirerek gelir dağılımındaki uçurumu daha da derinleştirmektedir.”dedi.
    AKP BÜTÇESİNDE EĞİTİME YER YOK
Yıllardır eğitime en çok pay ayırdığını iddia eden AKP hükümeti’nin sadece zorunlu harcamaları karşılayan bir bütçe hazırlayarak eğitim harcamalarının yükünü velilerin ve hayırsever vatandaşların sırtına yüklediğini savunan Arslan, “Görünen o ki eğitimi devletin sırtında bir yük olarak gören AKP hükümeti, eğitim kurumlarını birer “ticarethaneye”, okul müdürlerini “tüccara”, öğrenci velilerini ise "müşteri" durumuna düşürmektedir.”dedi.
Arslan, Okul yetersizliği ve derslik açığının yanında, acil çözüm bekleyen en önemli sorun, öğretmen açıkları olduğunu da sözlerine ekledi.

Arslan, “Bu haliyle Türkiye, 2013 yılında da milli eğitime ayırdığı bütçe açısından OECD ülkelerinin gerisinde kalmış, eğitime en az pay ayıran ülkeler arasında yer almaktan kendini kurtaramamıştır.Öte yandan, gecekondu yapar gibi her ile her gün bir üniversite açan AKP iktidarı üniversitelere de genel bütçeden yeterli payı ayırmamıştır. Kısacası, eğitime ayrılan bütçe rakamları siyasal iktidarın eğitime bakışını göstermektedir. Bu bakış, eğitimi özelleştirme, eğitimin yükünü yoksul halkın sırtına yükleme bakışıdır. Öngörülen milli eğitim bütçesiyle parasız, nitelikli ve herkese eğitim anlayışının yaşama geçirilmesi mümkün değildir.”diye konuştu.

Haber; S. KAŞKIR