TEŞVİK İÇİN 1-5-9 FORMÜLÜ

Geçtiğimiz aylarda gündemi oldukça meşkul eden dersanelerin kapatılması ile ilgili süreç tekrar gündeme geldi.Dershanelerin dönüşümüyle ilgili tasarı tamamlandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu hafta içinde taslağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak.Tasarıda en dikkat çeken ayrıntı ise "1-5-9 formülü". Dershanelerin dönüşümü sürecinde; 1'inci, 5'inci ve 9'uncu sınıfa başlayan tüm öğrencilerin masraflarını devlet karşılayacak.

MASRAFLARI DEVLET KARŞILAYACAK

Dönüşüm sürecinde, Türkiye'deki bütün özel okulların 1, 5 ve 9'uncu sınıflarına kayıt yaptıran bütün öğrencilerin masraflarını devlet karşılayacak.

HER 1 ÖĞRENCİ İÇİN 3 BİN TL

Maliye Bakanlığı her bir öğrenci için devlete maliyeti doğrultusunda yaklaşık 3 bin lira ödeme yapacak.Teşvik, bu yıldan itibaren dört yıl boyunca devam edecek. Bu da sadece bütün dershanelerin özel okula dönüşmesi durumunda bile 3 bin 800 şubeyi dolduracak öğrenci için ödeme yapılacağı anlamına geliyor.

ARSA YARDIMI DA TEŞVİKLER ARASINDA

Tasarının Meclis'te kabul edilmesini ardından gündeme gelecek teşvik paketinin ayrıntıları da netleşti. Arsa yardımı bu teşvikler arasında.Teşvik miktarları illere göre, öğrenci kapasitesi, sınıfların doluluk oranı dolayısıyla da özel okul ihtiyacına göre belirlenecek.

DÖNÜŞÜM SEÇENEKLERİ ÇOĞALTILDI

Taslakta dönüşüm seçenekleri de çoğaltıldı. Dershaneler; özel okulun yanı sıra yurt, anaokulu, kurs ve etüd merkezlerine de dönüşebilecek.

ETÜD MERKEZLERİNE YAŞ SINIRI

Ancak etüd merkezlerine 12 yaş sınırı getirilecek. Ücretsiz etüd merkezleri ise varlığını sürdürebilecek.Dönüşüm sürecinde işsiz kalan öğretmenler en az 5 yıl çalışmış olma şartıyla halk eğitim merkezlerinde istihdam edilecek.Pedagojik formasyonu olmayan öğretmenlere formasyon eğitimi verilecek. Bu öğretmenler, halk eğitim merkezlerindeki takviye kurslarda görevlendirilecek.Kira kontratı devam eden dershaneler, mekanlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilebilecek. Bakanlık da buralarda halk eğitim merkezleri kuracak.

Haber: P. YILDIRIM