Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) dershanelerin dönüşüm süreciyle ilgili yayınladığı kılavuzda yürürlükte olan Özel Okullar Standart yönergesinin değiştiği görülüyor. Yeni standartlar yönergesinde okulların fiziki standartlar ile yönetim ve organizasyon standartları başta olmak üzere eğitim ve öğretim süreçleri ve destek hizmetleri de değişiyor.

Dershaneleri teknik liseye dönüştürecek sistemin uygulanmaya konulmasından önce "dönüşüm programına dahil olmayan okulların eğitim ve öğretimde önemli çıkmazın içine girilmesinden korkuluyor.. Dershanede aranan fiziki şartlarla okullarda aranan şartnamenin çok farklı olduğunu vurgulayan bazı dershane sahipleri, okullarda gerekli fiziki şartların şehrin en merkezi yerlerinde temin edilmesinin mümkün olmadığını vurgularken "dershane şartı ile okul şartının örtüşmesinin mümkün olmadığı " ileri sürüldü.

               DERSANE VE OKUL FARKI

Dershanelerin okula dönüştürülmesinde "Dershane aranan fiziki şartlar okul içinde geçerlidir" denilmesine rağmen "60 m2 spor salonu olmayan dershaneler, spor salonu olan en yakın okul veya kurumla anlaşma yaparak bu ihtiyacı gidereceklerdir" denilmektedir. Böyle bir uygulamanın öğrencinin sosyal  ve kültürel yaşantısını olumsuz yönde etkileyeceği gibi eğitim ve öğretim faaliyetlerine sekte vuracağı belirtiliyor. Bu süreç bir anlamda faal durumdaki özel okulları görmezlikten gelmek anlamı taşıyor.

Dershanelerin okul olabilmesi için müstakil bir binaya, müstakil girişe ve bir bahçeye ihtiyaçları yoktur. Oysa okul olabilme şartında bu özellikler ve şartlar "olmazsa olmaz şartların başında gelmekte. Dönüşüm okullarında ilkokul ve ortaokul türünde faaliyet gösterenler, normal okullardaki ders müfredatı ne ise onu uygulayacak. Lise türü seçenler, liselerde okutulan dersin 20 saatini yüz yüze verecekler, bu 20 saatte temel akademik dersler fizik, kimya, biyoloji, matematik, edebiyat, tarih, coğrafya gibi dersler okutulacak, diğer derslerin sadece yayınları verilecek ve sınavları da yapılacak.

Dönüşüm okulundaki öğrenciler, 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonunda dönüşen yeni okula nakledilebilecek. Dönüşümde mevcut dershane binasında hangi okul türü seçilirse seçilsin 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonunda ilkokul, ortaokul, lise türlerinden birine dönüşebilecek. Yani dershane binasında temel lise açıldı diye bir zorunluluk olmadığı gibi ilkokulda açılabilecek.

Eğitim ve öğretim kalitesini önemli derecede etkileyecek dönüşümün Düzce'de büyük bir çıkmazı da beraberinde getireceği görülüyor. Düzce'de 5 dershanenin Temel Liseye dönüştürüleceğini ve buralarda eğitim öğretim görecek öğrencilerin başarı grafiğinin bugünden sorgulanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, birçok yönüyle "ucube bir sistem ve ucube bir dönüşüm" olarak algılanan sistemin Düzce'nin eğitim öğretim kalitesini daha da gerilere çekmesinden korkuyor.

Haber;E.TAYHAN