Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gündemi uzun süredir meşgul eden dersane konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir çok karşıt görüşlü insanı ilgilendiren dershanelerin dönüşüm sürecinin 2 yıl olduğunu belirten Arınç sınav sisteminde değişiklik yapılmadığı için öğrencilerin Ocak ayında dersaneye gidebileceklerini ve sınava hazırlanabileceklerini ifade etti.

KAPATILMASI ANAYASAYA AYKIRI

Dershanelerin kapatılmasının gündemde olmadığını söyleyen Arınç, "Böyle bir şey iddia etmemek lazım Yanlışlıkla kullanılmışsa da kullananların tashih etmesi lazım. Dershaneler hür teşebbüsün unsurlarıdır. İnsanlar ticari amaçlarla öğrencilerin üniversite veya fen liselerine meslek liselerine hazırlanırken test çözme tekniklerini ve genel bilgilerini artırmak maksadıyla kurulmuş belki bir takviye kurumlarıdır. Öğretmenleri çalışanları vardır. Öğrencilerden ücret alırlar. O ücret karşılığında masraflarını öderler belki kar ederler belki edemezler. Dolayısıyla insanların bir ekonomik faaliyet olarak yürüttüğü bir çalışmayı kapatmaktan bahsetmek mümkün değil. Doğru da değil. Anayasa buna karşıdır. Kanunlarımız buna karşıdır. Türkiye’nin serbest ekonomik piyasa içerisindeki konumu buna karşıdır." dedi.

MESELE BASİT BİR ŞEKİLDE HALLEDİLECEKTİR

Dershane konusunun basit bir şekilde çözüleceğini belirten Arınç, meselenin basit bir şeilde halledileceğini öğretmenlerinde öğrencilerinde zarar görmeyeceğini ve kimsenin ekonomik anlamda madur olmayacağına dikkat çekti.Ocak'ta yasa çıkacağını belirten Arınç: " Eylül 2015'te dönüşümü tamamlamak için bir süre veriyoruz" dedi.

ÖĞRETMENLERİN HAKLARI GÖZ ARDI EDİLMEYECEK

Esasen Sayın Başbakanımızın başından beri ifade ettiği gibi buralarda çalışan öğretmenlerin hakkı korunacaktır." diyen Arınç bu alanda yer alan bütün sağlık personellerinin haklarını muhafaza edeceklerini belirtti.

BİR CEVAPTA NABİ AVCI'DAN

Dershane yetkilileriyle görüşen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise şunları söyledi:"Çalışmanın genel çerçevesi oluşturuldu. Bu işin nasıl bir uygulamada yürütüleceği meselesi.Aralık ayında yine beraber çalışacağız. Ocak ayında herkesin fikrini beyan ettiği bir tasarıyı Meclis’e sunacağız."
Bu sürecin geçici kurumsallaşma süreci olduğunu dile getiren Avcı, bu geçici kurumsallaşma sürecidir kapatma kelimesini hiçbir zaman kullanmadık kullanmıyoruz. 2015-2016 eğitim yılının başlangıcında eğitim sistemine yeni bir düzenleme getireceğiz diyerek daha konuşulacak çok şey olduğunu ve bu konuşmaları zaman zaman paylaşacaklarını ifade etti.

Haber: Ö. YILMAZ