Üniversite öğrencilerinin kızlı erkekli kalıyorlar, tartışması gözleri devlet yurtlarının kapasite sorununa çevirirken, Gençlik ve Spor Bakanlığı yurt açığını kapatmak için dev bir adım atıyor.

80 İLDE YENİ BİNA

Hürriyet’te yer alan habere göre; bakanlık, özel sektör eliyle 100 bin öğrenci kapasiteli yurdu devreye sokacak. 80 ilde ya yeni bina yaptıracak ya da kiralayacak olan bakanlıktan alınan bilgilere göre; yurt kapasitesinde İstanbul, 6 bin yatakla başı çekerken bunu, 4 bin yatakla Ankara ve İzmir izliyor. Düzce'de ise bin öğrenci kapasiteli yurt yapılacak. Yurtlar, 15 yıl kira garantisiyle Kredi ve Yurtlar Kurumu’na devredilecek. Bakan Suat Kılıç, “80 ilimizde yeni bina yaptıracağız ya da yurt kullanımına uygun, bitmek üzere olan binaları kiralayacağız. 2014-2015 eğitim öğretim dönemine 100 bin 250 yeni kapasiteyi yetiştireceğiz.” dedi.

YARIN İHALEYE ÇIKACAK

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yarın yurt yapımı için ihale ilanına çıkacak. “Güçlü yarınlar için Türkiye’ye yatırım yapın” sloganıyla hazırlanan ilanda, yeni yurt yapmak isteyen ya da bitmiş veya bitmek üzere olan mevcut binasının yurda dönüşümünü isteyen yatırımcılara 15 yıl kira garantisiyle Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvuru çağrısı yapılacak. Başvurular, 29 Kasım saat 17.00’a kadar alınacak. Tekliflerin değerlendirmesi ise 15 günde sonuçlandırılacak.

 



EN AZ 500 3 KİŞİLİK ODA

Kiralama için teklif edilecek binanın bazalı sistemle en az 500 yatak kapasiteli olması şartı aranacak. Ancak 500 kapasitenin altındaki binalar da kurum tarafından değerlendirilecek. Odaların 3 ila 4 kişilik olması ve her birinin içinde wc, lavobo, duş olması şartı aranacak. Odaların donanımını ise Yurt-Kur kendisi yapacak.

YAP-KİRALA DÖNEMİ BAŞLIYOR

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bugün itibariyle devlet yurtlarında kalan öğrenci sayısının 310 bin olduğunu belirtirken, özel sektörün devreye alınması ve devletin yaptırdığı yurtların tamamlanmasıyla 2014-2015 yılında bu kapasitenin 450 bini aşacağını söyledi. Kılıç, ‘yap-kirala’ yöntemiyle devletin arsa ve inşaat maliyetine katlanmadan, 100 bin öğrenci kapasiteli yurdun hizmete gireceğini belirterek, özel sektöre 15 yıl boyunca kira garantisi verileceğini açıkladı. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yaptırdığı 80 bin kapasiteli 165 yurdun da gelecek yıl devreye gireceğini müjdeledi. Tekliflerin alınmasından sonra değerlendirme süresinin 15 gün olduğuna dikkat çeken Kılıç, gelecek eğitim-öğretim dönemine yetişmesi için böyle yaptıklarını belirtti. Kılıç, üniversiteye en yakın olan tekliflerin öncelikli olacağını ifade ederek, sosyal donatı alanı bulunmasının da şartlar arasında yer alacağını söyledi.